Nagyvilág

2015.01.07. 10:36

CES 2015 - 7 tény a jövő kijelzőiről

CES 2015, Las Vegas - Egy külön téma a kiállításon, hogy milyen irányban fejődnek majd tovább a kijelzők? Kisebbek leszek vagy nagyobbak? Javítható még a felbontás? Lehet majd hajtogatni őket? Itt vannak a válaszok!

CES 2015, Las Vegas - Egy külön téma a kiállításon, hogy milyen irányban fejődnek majd tovább a kijelzők? Kisebbek leszek vagy nagyobbak? Javítható még a felbontás? Lehet majd hajtogatni őket? Itt vannak a válaszok!1. A 4K még nem a vége: Az Ultra HD néven is ismert tévék még nem jelentik a felbontás csúcsát, tovább fogják fejleszteni. Habár már az 1080p is elég lenyűgöző látványt nyújt, a profik nem érik be ennyivel. A gyártók mennek tovább, a felhasználók visszajelzésre pedig egyelőre pozitív, nem tudnak betelni a pixelekkel. Már tervezik a 8K-s tévéket, ami a 4K-nál négyszer jobb felbontást tud produkálni.

Sharp  virtual 8K  TV

2. A Kvantumpont valós és lenyűgöző: avagy van élet a pixelen túl is. Bármilyen hihetetlen, még a legnagyobb felbontású tévék sem voltak eddig eléggé valósak. Most megérkezett ez a teljesen új technológia, ami 30%-kal javítja a képminőséget.

Samsung SUHD TV

3. Nagy és vékony: a 2000-es években azon ment a verseny, hogy minél nagyobb kijelzőket gyártanak, aztán átbillent és mindenki vékonyítani akart. Most érkeztünk el oda, hogy a TV-k egyszerre lesznek vékonyak és nagyok is. A Sony már be is mutatta az ultravékony kijelzőjét, ami nem vastagabb, mint egy okostelefon. Az LG pedig továbbnyomul az OLED vonalon. Ez a fejlesztés azonban szinte teljesen értelmetlen, hiszen alul hozzá kell adni egy vastagságot, hogy bármilyen kábelt bele tudjunk dugni.

Sony floating 4K TV

4. Nem hülyeség az ívelt TV: bármennyire is fölöslegesnek gondolja az átlagember az ívelt tévéket, az eladási adatok azt bizonyítják, hogy igenis szükség van rájuk. A Samsung azt publikálta, hogy a 2014-ben eladott 4K-s tévéinek fele ívelt volt. Több se kellett nekik, az összes modellnél elérhetővé tették ezt a változatot. Más gyártók is felfigyeltek a görbe vonalakra, az LG is saját ívelt tévét fejlesztett.

Samsung curved TV

5. Legyen okos, de nem feltétlenül: Most már minden gyártó kínál okostévéket. Azonban sajnos még a legokosabbak sem képesek a DVR-re csatlakozni, így egy ideig nem tudunk megszabadulni a kis fekete (vagy szürke) dobozoktól. A legtöbb webes alkalmazás már elérhető rajtuk, de egy komoly internetezőnek ez még nagyon kevés lehet.

LG webOS smart TV

6. 2015 a 4K-s laptopok éve lesz: ha lesz olyan újdonság, amivel garantáltan találkozunk a boltok polcain, akkor ez az. Talán feleslegesen tűnik, hogy egy ekkora kijelző 4K-s felbontást tudjon, de hát ki érdekel. Az új procik kibírják, megfizethető is lesz, akkor miért ne?

Dell Inspiron 15 7000

7. A tartalom a király: és ennél nagyobb klisével nem is zárhattuk volna a listát. A következő nagy dobás az lesz, hogy a gyártók exkluzív tartalmakat (pl. élő netes adások) csomagolnak a tévékhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!