Nagyvilág

2015.01.10. 17:41

Kató néni sem vezethet Moszkvában mostantól

Oroszország - Egy minap életbe lépett rendelet értelmében Oroszországban eltilthatják az autóvezetéstől mindazokat, akiknél személyiség és viselkedés rendellenességet állapítottak meg.

Oroszország - Egy minap életbe lépett rendelet értelmében Oroszországban eltilthatják az autóvezetéstől mindazokat, akiknél személyiség és viselkedés rendellenességet állapítottak meg.

A tiltó rendelkezés konkrétan azon mentális- és viselkedészavarokkal küzdő betegekre vonatkozik, akiknél a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló BNO kódrendszer szerinti F60-F69 besorolású diagnózist állapítottak meg. Ide tartozik a különböző személyiségzavarokon túl többek között a szexuális érés zavara, a transz-szexualizmus, a fetisizmus vagy transzveszticizmus. De indokolt esetben nem kaphatnak vezetői jogosítványt a pedofilok, az exhibicionisták, illetve a szado-mazochisták sem, sőt a tiltás a klepto- és piromániásokra, valamint a kóros játékszenvedéllyel rendelkezőkre is kiterjed.

A kismellű nők sem kaphatnának jogsit

A kormányrendelet kiadása nyomán az oroszországi ügyvédi kamara azonnal tiltakozását fejezte ki. A jogvédők szerint a tiltó rendelkezés alapvető emberi jogokat sért. Annak alapján ugyanis azokat is eltilthatják a járművezetéstől, akik néhanapján ellátogatnak egy szexshopba, esetleg nem fejlődött ki kellőképpen egyik-másik külső nemi jellegük, azaz akár a kismellű hölgyektől is bevonhatják a jogosítványt.

Még Conchita Wurstra is vonatkozik

A Dmitrij Medvegyev kormányfői aláírásával szentesített dokumentum azonkívül gyakorlatilag testületileg érintheti az összes előadóművészt, különösen azokat, akik előszeretettel öltik magukra a másik nem külsőségeit, mint például az Eurovíziós Dalfesztiválon is megismert Verka Szergyucska. Sőt, a rendelet értelmében Oroszországban még a szintén Eurovíziós Conchita Wurst sem ülhetne volán mögé, nem beszélve Ihos József magyar humoristáról, aki időnként előszeretettel ölti magára Kató néni gúnyáját.

Az orosz ügyvédek szövetsége már dolgozik azokon a tiltakozó beadványokon, amelyeket az ügyben az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz és az illetékes nemzetközi szervezetekhez kívánnak eljuttatni.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!