Nagyvilág

2015.01.31. 14:15

Szakadárok helyett minisztériumot ostromolt az Ajdar

A kegyetlenségéről elhíresült Ajdar zászlóalj mintegy félezer dühös fegyverese ostrommal próbálta meg pénteken elfoglalni a Védelmi Minisztériumot.

A kegyetlenségéről elhíresült Ajdar zászlóalj mintegy félezer dühös fegyverese ostrommal próbálta meg pénteken elfoglalni a Védelmi Minisztériumot.

A Majdan tavalyi önvédelmi századának tagjaiból verbuválódott sereg azt követően hagyta faképnél a kelet-ukrajnai szakadárokat és vonult be Kijevbe, hogy neszét vették: a védelmi tárcánál az egység szélnek eresztését fontolgatják. A minisztérium épületkomplexuma előtt letáborozva Sztepan Poltorak tárcavezetővel akartak személyesen beszélni, ám miután csupán a miniszter egyik tanácsadója ereszkedett szóba velük, megrohamozták a kaput, majd elfoglalták a kapuőrség épületét.

A legutóbbi hírek szerint Szergej Melnicsuk zászlóalj-parancsnokot végül beengedték a székházba. Azt egyelőre nem tudni, hogy a katonából lett parlamenti képviselő jelenleg kivel és miről tárgyal. Melnicsuk korábban több ízben kijelentette, hogy az egysége körüli viták azután izzottak fel, hogy őt a honatyai teendői a Rádába szólították. Ezért elhatározta, hogy inkább lemond a mandátumáról, és visszamegy a frontra.

A védelmi tárca sajtóközleményt adott ki, mely szerint szó sincs a zászlóalj feloszlatásáról, csupán egy elveszett stempliző miatt új számot és új bélyegzőt fog kapni az egység bázisául szolgáló laktanya. Az ajdarosok porhintésnek nevezik a magyarázatot, és tartós harci állásokat, barikádokat kezdtek kiépíteni a minisztérium előtti utcában, amelyet teljesen lezártak a forgalom elől, és ahol jelentős mennyiségű használt autóabroncsot halmoztak fel.

A feszültség a kora délutáni órákra oldódott némiképp, miután a vezérkar a félreértés tárgyalásos rendezését ígérte. Ekkor már csak 70-80 Ajdar-harcos tartózkodott a helyszínen, s később ők is távoztak. De kilátásba helyezték, hogy amennyiben a hát végén nem sikerül tisztázni a zászlóalj jövőjét, hétfőn jóval nagyobb számban vonulnak a minisztérium elé, és akkor már nem állnak meg a kapunál.

Az Ajdar zászlóalj az elmúlt hónapokban arról várt hírhedté, hogy fegyveresei pénzszerzési célból több rablótámadást is végrehajtottak az ukrán fővárosban. Többek között nagy értékű személygépkocsikat, sőt üzletembereket raboltak el, hogy váltságdíjat követeljenek. Azok, akiket sikerült kézre keríteni, azt vallották, hogy a parancsnokaik küldték őket Kijevbe utánpótlásért és ellátmányért.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!