Nagyvilág

2015.01.13. 16:32

Ukrán válság - Moszkva: az újév óta több mint 40 halottja van a Donyec-medencét ért tüzérségi támadásoknak

Moszkva, 2015. január 13., kedd (MTI) - Az újév óta több mint 40 ember meghalt, és 120-nál is többen megsebesültek a Donyec-medencét ért tüzérségi támadásokban - közölte kedden az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője.

Moszkva, 2015. január 13., kedd (MTI) - Az újév óta több mint 40 ember meghalt, és 120-nál is többen megsebesültek a Donyec-medencét ért tüzérségi támadásokban - közölte kedden az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője.

Vlagyimir Markin "tömeges" támadásokról beszélt a január 1. és 12. közötti időszakról beszámolva.

Oroszországban és Ukrajnában is az újévet és ortodox karácsonyt ünnepelték az emberek ezekben a napokban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) hasonló orosz hatóság képviselője azt mondta, hogy Grad és Uragan nevű rakéta-sorozatvetőkkel, valamint Akacija (NATO megjelölése: M1973) és Gvozgyika nevű önjáró tarackokkal és más nehézfegyverzetekkel, gyújtólövedékek használatával támadták (ukrán katonák) más települések mellett Donyecket, Horlivkát, Dokucsajevszket, valamint Olenyivkát.

Markin közölte, hogy a délkelet-ukrajnai térségben több ház, közösségi intézmény is részben, vagy teljesen megsemmisült a lövések miatt. Távközlési, és energiaellátási hálózatokban is károk keletkeztek.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek legfrissebb beszámolójára hivatkozva arról tudósított, hogy Kelet-Ukrajnában egyre gyakoribb a tűzszünet megsértése. "Az ukrán katonák csak az utóbbi 24 órában több tucatszor nyitottak tüzet a felkelők állásaira és lakott településekre" - hangzott el az orosz tévé híradásában. A támadások miatt Donyeckben majdnem 3 ezren maradtak gázellátás nélkül. Egy 500 milliméter átmérőjű csövet találtak el a lövedékek. A kelet-ukrajnai nagyváros Kijevszkij kerületében nagy károkat okozott a támadás.

A Rosszija 24 helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy Donyecknek a Kujbisevszkij és Petrovszkij kerületeit is érik lövések. A városi adminisztráció közlése szerint az ukránok több mint 60 alkalommal megsértették a tűzszüneti megállapodást. Azt feltételezik, hogy a Szics nevű század lövi Donyecket. Ez az alakulat korábban azt közölte, hogy nem engedelmeskedik az ukrán hatalomnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!