Nagyvilág

2015.05.07. 10:42

7 külföldi cikk, amit Orbán Viktor biztosan nem tett el emlékbe

Elég sok lap és portál keményen bírálja a kormányt és a miniszterelnökök. A legdurvább kritikákból szemezgettünk.

Elég sok lap és portál keményen bírálja a kormányt és a miniszterelnökök. A legdurvább kritikákból szemezgettünk. 1. A BBC beszámolója a kétharmad elvesztéséről. A portál leírja, hogy a FIDESZ jelöltje vesztett a függetlenként induló Kész Zoltánnal szemben, ami egyben a kétharmad elvesztését is jelentette. A cikk végén olyan kínos ügyeket is megemlítenek, mint a korrupciós vádak, az internetadó és a vasárnapi zárva tartás.

2. A Süddeutsche Zeitung szerint médiaháborút indított el Orbán és Simicska szakítása. A cikk beszámolt arról, hogy több szerkesztő már lemondott, és hogy Simicska Lajos totális háborúval fenyegeti a miniszterelnököt. Kiemelték azt is, hogy az egykori kormányközeli médiavezér most attól fél, hogy valaki az életére tör. A "geci" szó fordításával viszont komoly problémák adódtak.

3. A Financial Times cikke Paksról és a magyar befektetési környezetről. A portál szerint – a fűtőanyag-ellátási megállapodás ellenére – az EU illetékesei változatlanul aggályosnak tartják azt a módot, ahogy Magyarország tavaly nyilvános pályáztatás nélkül a Roszatom érdekeltségeivel kötötte meg a beruházási szerződéseket, és az Európai Bizottság vizsgálja azt is, hogy a bővítési megállapodás nem sérti-e az állami támogatást szabályozó előírásokat. A Financial Times nyomtatott kiadásának Lex elemzőrovata a magyarországi befektetési környezetről azt írta: a Fidesz a tavaly októberi választásokon a “Bízz a Fideszben” jelszóval indult, ám négy évi “költséges és szeszélyes” adópolitika után a befektetők számára ez nem könnyű. (forrás: MTI)

4. A Frankfurter Allgemeine Zeitung írása Orbán hatalmi visszaéléseiről. A német lapban Stephan Löwenstein bírálta a magyar miniszterelnököt, mivel szerinte a tusnádfürdői beszédében még azt említette, hogy az illiberális politika összeegyeztethető a demokrácia alapértékeivel, a tettek azonban ennek az ellenkezőjére utalnak.

5. A The New York Times "bloggere", Paul Krugman arról írt a veszprémi választás elvesztése után, hogy szerinte Magyarország kormányzása jelenleg lehetetlen kétharmad nélkül, mivel annyi törvénybe beépítették ezt a kritériumot.

6. A Le Monde portál és lap a FIDESZ népszerűségének csökkenéséről írt. Okoknak a vasárnapi zárva tartást (és ezzel együtt járó 10 000 munkahely esetleges megszűnését), az internetadót, illetve a választási bukásokat említették.

7. A Die Presse beszámolója Putyin látogatásáról. A szerző szerint 2010 óta Orbán Viktor a putyinizmus lelkes követőjének számít. A magyar miniszterelnök Putyinhoz hasonlóan aláássa a demokráciát és a jogállamiságot, részben egypártrendszert vezetett be és saját igényeire formálta a közmédiát – véli a szerző és hozzáteszi: Orbán Viktor kormányzása alatt “maffia-állam” jött létre. Megjegyzi ugyanakkor: Orbán és Putyin szoros kapcsolatának praktikus okai vannak, leginkább Magyarország hatvan százalékos energiafüggősége Oroszországtól. (forrás: MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!