Nagyvilág

2015.05.22. 10:23

Amerikai magyar szervezetek vezetői támogatják a kétoldalú kapcsolatok erősítését

Washington, 2015. május 22., péntek (MTI) - A magyar-amerikai kapcsolatok erősítése és a párbeszéd elmélyítése mellett foglalt állást külön kiadott nyilatkozatában Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) és Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnöke.

Washington, 2015. május 22., péntek (MTI) - A magyar-amerikai kapcsolatok erősítése és a párbeszéd elmélyítése mellett foglalt állást külön kiadott nyilatkozatában Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) és Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnöke.

Mindkét szervezet elnökét meghívták tanúskodni a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának kedden, a kétoldalú viszony jövőjéről megtartott meghallgatásra, ám azon egyikük sem vett részt. A HAC vezetője csütörtöki közleményében nem tett említést a kongresszusi eseményről, az AHF-é pedig, aki a meghallgatás elhalasztását javasolta, nyilatkozatát azzal a kéréssel juttatta el az albizottsághoz, hogy ha mégis megtartanák a fórumot, akkor azt csatolják a hivatalos jegyzőkönyvhöz.

Maximilan Teleki rámutatott: a transzatlanti kapcsolatrendszer stratégiai jelentősége növekedni fog, aminek következtében meg kell erősíteni a magyar-amerikai kapcsolatok minden elemét. A koalíció elnöke szerint lehetőség mutatkozik új fejezetet nyitni a kétoldalú viszonyban, ami egyszerre szolgálja majd Magyarország hosszú távú érdekeit és az euroatlanti kapcsolatrendszert is az újonnan keletkező globális kihívások kezelésekor. Ehhez az apolitikus HAC, amely nem mindig ért egyet a magyar és az amerikai kormánnyal, a hiteles közvetítőként kiérdemelt reputációjára építve kész segítséget nyújtani.

Teleki javasolta, hogy folytatódjanak a két ország nem kormányzati szervei által támogatott oktatási és kulturális programok, hogy a magyar döntéshozóknak biztosítsanak több lehetőséget az egyesült államokbeli látogatásokra, az amerikai döntéshozók és tisztségviselők pedig első kézből, Magyarországot gyakrabban felkeresve tájékozódjanak. Indítványozta, hogy tartsanak találkozót a legmagasabb politikai szinten is, mert amerikai elnök mintegy egy évtizede nem fogadott magyar kormányfőt Washingtonban.

Az amerikai magyar közösség meggyőződése szerint a magyarokra tartozik, hogy milyen kormányt választanak meg, az elmúlt 25 évben demokratikusan megválasztott kormányai voltak az országnak, és a 2010 óta megtartott öt választás is demokratikus volt, írta Teleki.

"A kétoldalú kapcsolatok Magyarország és az Egyesült Államok között távolról sem tökéletesek és Magyarország, növekvő demokráciaként, továbbra is nehéz kihívásokkal áll szemben. Miközben az építő bírálatok üdvözlendők, valamint megfelelő bátorítást és ösztönzést tudnak biztosítani, az eltúlzott, gunyoros és gyakran politikai indíttatású nyomás kontraproduktív" - írta koalíció vezetője.

Teleki szerint a kétoldalú kapcsolatokat a jövőben egyebek között hidegháborús határok és befolyási övezetek visszaállítására irányuló orosz törekvések, az ukrajnai háború, a régió energiabiztonságának a kérdése, a korrupció és a transznacionális bűnözés ügye és a civil társadalom helyzete fogja meghatározni.

Szavai szerint Oroszország fellépése a NATO védelmi garanciája ellenére is aránytalanul hatást gyakorolt egy olyan kis országra, mint Magyarország. Hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak is stratégiai és nemzetbiztonsági érdeke hogy segítse Magyarországot és más országokat az orosz gázmonopóliumtól való függőség csökkentésében.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a korrupció és a transznacionális bűnözés ügyében párbeszéd helyett vádaskodás alakult ki, "amelyet gyakran úgy értelmeztek, mint politikai nyomásgyakorlást a magyar kormány egyes politikáinak megváltoztatása érdekében". A civil társadalomról kialakult vitával kapcsolatban a két ország eltérő jogi és alkotmányos eljárásainak alaposabb tanulmányozását javasolta.

Koszorús Ferenc nyilatkozatában arra hivatkozva nevezte "idő előttinek" a meghallgatást, hogy a két ország csak nemrégiben cserélt új nagykövetet. Leszögezte ugyanakkor: a megbízható szövetséges Magyarországgal való jó viszony az Egyesült Államok stratégiai érdekében áll, Washington pedig lépéseket tehet, ha javítani kívánja a kapcsolatait Magyarországgal, beleértve azt, hogy "kiegyensúlyozott és tájékozott" döntéseket hoz az országgal kapcsolatban. Koszorús szerint Magyarország számára a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása szempontjából kulcsfontosságú a demokrácia és a demokratikus intézmények megerősítése, a korrupció elleni küzdelem, és az, hogy jó NATO-szövetséges maradjon.

Az AHF elnöke szerint a feszültség, amelyet néhány korábban Magyarországon szolgált amerikai diplomatának az a "hajlama" okozta, hogy olyan kérdéseket vessenek fel a magyar médiában, amilyenekkel foglalkozni általában a rendes diplomáciai csatornákon keresztül szokás, csökken az új amerikai nagykövet Budapestre érkezése óta. Koszorús szerint az új misszióvezető a jelek szerint megérti, hogy a médiában való állandó nyilvános bírálatok a visszájára sültek el, és nem szolgálták az erős amerikai-magyar-NATO partnerséget. A szövetség nevében reményét fejezte ki, hogy mindkét fél törekedni fog a tendencia folytatására, a múltbeli hibák kijavítására, ekképp szolgálva a kölcsönös és egyben azonos érdekeket.

Aláhúzta, hogy az Egyesült Államoknak konstruktív és nem részrehajló alapon továbbra is elkötelezettnek kell maradnia Közép- és Kelet-Európa mellett, amelyről a NATO bővítése után elfordult a figyelme. Fontosnak nevezte a társég energiabiztonságának erősítését. Megemlítette, hogy a térség egyes részeiben van még mit tenni az antiszemitizmus erősödése és a magyar kisebbségek elleni diszkrimináció ellen - amit szerinte gyakran figyelmen kívül hagynak azok, akik azt állítják, hogy a demokrácia veszélyben van Magyarországon.

Az AHF elnöke szerint miközben a magyar kormány törvényalkotási programja politikai szempontból talán vitatható, az nem teszi ki kockázatnak a demokráciát.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!