Nagyvilág

2015.05.02. 12:40

Hercegi utód - Lánya született Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek

London, 2015. május 2., szombat (MTI) - Lánya született szombaton Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és újszülött gyermeke szombat este haza is tért a kórházból.

London, 2015. május 2., szombat (MTI) - Lánya született szombaton Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és újszülött gyermeke szombat este haza is tért a kórházból.

A gyermek a negyedik a brit trónutódlási sorban, Károly trónörökös - Vilmos édesapja -, valamint Vilmos és a hercegi házaspár elsőszülöttje, a 21 hónapos György herceg után. Vilmos és Katalin leánya így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

Az újszülött 3700 grammal jött a világra londoni idő szerint délelőtt 8:34 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 9:34 órakor.

A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - a hírt csaknem háromórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 89 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették.

Vilmos és Katalin második gyermeke a királynő ötödik dédunokája.

Katalint szombaton reggel 6 órakor vitte be férje autóval az észak-londoni Paddington városrész St. Mary s nevű kórházának szülészeti magánklinikájára. A gyermek két és fél óra múltán megszületett, sokkal gyorsabban, mint bátyja.

György herceg 2013. július 22-én jött a világra. Katalint aznap szintén reggel 6-kor vitték be ugyanebbe a londoni kórházba, György azonban csak tíz órával később, nem sokkal négy óra után érkezett meg.

A St. Mary s kórház patinás - az első 24 órára ötezer fontot (több mint kétmillió forintot) számlázó - magánklinikáján született 33 évvel ezelőtt Vilmos herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebb fia, két évre rá öccse, Harry herceg, 2013-ban pedig Vilmos és Katalin elsőszülöttje is. A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója - vagyis Vilmos és fia, György - is falai között jött a világra.

A szombaton született hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban biztosított, akkor is, ha később születik egy öccse.

A brit kormány által négy éve elindított, az új törvény néhány héttel ezelőtti kihirdetésével az idén kiteljesedett reformfolyamat ugyanis felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük.

II. Erzsébet királynő a most felszámolt régi törvény alapján csak azért ülhet 63 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt.

Az udvar Katalin várandóssága idején végig kitartott azon hivatalos álláspontja mellett, hogy Vilmos és hitvese nem tudta előre második gyermeke nemét. Károly trónörökös, a gyermek nagypapája néhány nappal ezelőtt, egy vidéki látogatásán közölte ugyanakkor, hogy nagyon örülne egy leányunokának.

A brit sajtó és a londoni fogadóipar innentől kezdve gyakorlatilag biztosra vette, hogy Katalin hercegnő kislányt vár.

Vilmos és Katalin leánygyermekének nevét várhatóan a következő napokban jelentik be.

A YouGov közvélemény-kutató cég mindazonáltal már a gyermek világra jötte előtt megkérdezte az alattvalókat arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki.

A legtöbben, 12 százaléknyian Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana hercegnő nevét választották. A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

Charlotte Károly trónörökös angol nevének - Charles - női változata, Alice pedig a dédnagypapa, II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg édesanyjának neve volt.

A londoni fogadóirodák is szinte biztosra veszik - ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálják fogadásra -, hogy a hercegi újszülött várhatóan több neve közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel - tehát kis pénznyeremény-ígérettel - szerepel a fogadási lehetőségek között az Elizabeth - Erzsébet - név is, tekintettel a királyi dédnagymamára.

A St. Mary s klinikájának bejáratával szemközti járdán már hetek óta lelkes alattvalók kis csoportja táborozott, várva a legújabb hercegi családtag megszületését. A táborozókhoz sem György világra jötte előtt, sem most nem volt kegyes az időjárás. Két éve az utóbbi évtizedek legforróbb londoni júliusát szenvedték végig mindazok, akik Vilmos és Katalin első gyermekének érkezését várták a helyszínen, most pedig novembert idéző, hajnalonként fagypont közelébe süllyedő hőmérsékletek gyötörték a klinikával szemközti járdán emelt kisebb sátorváros lakóit.

A brit és a nemzetközi média azonban ezúttal nem vonult fel előre a kórház elé. Vilmos herceg és Katalin hercegnő új, amerikai kommunikációs igazgatója, Jason Knauf a két évvel ezelőtti, esetenként botrányba fulladó tülekedést megelőzendő egyezségre jutott a nagy médiatársaságokkal, hogy kijelölhetik forgatóstábjaik helyét a kórház előtt, de csak akkor vonulnak ki a klinika elé, amikor Katalint beszállították a kórházba. Szombaton így is történt.

A hercegnő mindazonáltal alig fél napot töltött a kórházban.

Katalint és az újszülöttet a nap folyamán rövid időre meglátogatta a házaspár elsőszülött gyermeke, akit Vilmos vitt a közeli Kensington-palotából a kórházba.

Vilmos ezután hazavitte Györgyöt, majd visszatért Katalinért és az újszülött kislányért, és nem sokkal később hármasban, a herceg által vezetett autóval, az összegyűltek hatalmas üdvrivalgása közepette távoztak a kórházból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!