Nagyvilág

2015.08.25. 20:22

Illegális bevándorlás - Uniós országokat bírált az osztrák kancellár

Bécs, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) - Bírálta az osztrák kancellár azokat az uniós tagállamokat, amelyek a menekültelosztási kvóta ellen foglaltak állást, név szerint említve Csehországot, Lengyelországot és a balti államokat.

Bécs, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) - Bírálta az osztrák kancellár azokat az uniós tagállamokat, amelyek a menekültelosztási kvóta ellen foglaltak állást, név szerint említve Csehországot, Lengyelországot és a balti államokat.

Werner Faymann az osztrák közszolgálati rádióban kedden elhangzott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a kvóták nélkül egyszerűen lehetetlen lesz megoldani a helyzetet és reményét fejezte ki, hogy Németország és Franciaország közös fellépése meghozza a kívánt eredményt.

A nyári szünet után először kedden ült össze az osztrák kormány, hogy megvitassa többek között a menekültügy kezeléséről készült öt pontból álló kormányjavaslatot. Eszerint az embercsempészek elleni határozottabb fellépésről is szó esett, valamint tárgyaltak arról is, hogy a hadsereget még inkább bevonják a migránshelyzet kezelésébe. Az ülés előtt Gerald Klug védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg további ötszáz emberrel vesz részt az ezt célzó erőfeszítésekben. A katonák az emberek szállításában és a táborok építésében segédkeznek majd. A tárcavezető azt nem erősítette meg, hogy a hadsereg a határvédelemben is részt venne.

Doris Bures, az osztrák törvényhozás képviselőházának elnöke kedden jelentette be, hogy az osztrák parlament szeptember elsején tartja rendkívüli ülését a menekültkérdésről. Az ülés időpontjáról csaknem két hete folyt az egyeztetés a pártok között. Az osztrák képviselők arról a törvényről egyeztetnek majd, amely lehetővé teszi, hogy a tartományok helyett a kormány jelölje ki a szükségszállásokat. A parlament várhatóan szeptember 23-án hoz majd döntést a kérdésben. A kormányjavaslat szerint az állam a menekültek befogadására olyan ingatlanokat bocsáthat rendelkezésre, amelyek felett maga rendelkezik, tehát magántulajdonú ingatlanokról nem dönthet.

Werner Faymann kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár kedden délelőtt bejelentette, hogy a Raiffeisen bank korábbi elnökét, a jelenleg 72 éves Christian Konrad jelölését támogatják a menekültügyi koordinátori pozíció betöltésére. Az ősztől hivatalba lépő koordinátor feladata az lesz, hogy a civilszervezetekkel és a településekkel szorosabbra fűzze a kapcsolatot és segítse a köztük zajló párbeszédet. A szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíció által támogatott Konrad Bécsben a Gruft nevű hajléktalanszálló és befogadó központ munkáját már évek óta segíti, a mariazelli bazilika felújítása miatt a település díszpolgára lett. Az alkancellár tájékoztatása szerint a hivatalos felkérés még a héten megtörténhet. A Der Standard című osztrák napilap információi szerint Konrad hosszú éveken át nemcsak az egyik legbefolyásosabb Raiffeisen-menedzser volt, hanem évtizedek óta mérvadó gazdasági, politikai és sajtókapcsolatokkal rendelkezik.

Az ellenzék szerint a kormány ezzel az új pozíció létrehozásával is elodázza a cselekvést, és a konkrét intézkedéséket.

A menekültek zűrzavaros ausztriai helyzetéről számolt be a Die Presse című osztrák lap keddi száma. Az újság szerint azok akik elindulnak a traiskircheni elosztóközpontból lehet nem érnek el bécsi befogadóhelyükig. A lap információja szerint a menedékkérők húsz százaléka egyszerűen eltűnik a rendszerből, a belügyminisztérium illetékese úgy nyilatkozott, hogy feltehetőleg a kiválasztott célországba indulnak tovább. Köztük vannak felnőttek és kísérő nélkül érkező kiskorúak is.

A legfrissebb adatok szerint Ausztriában az év első hat hónapjában több mint 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, ezekből hatezret pozitívan bíráltak el. Naponta háromszáz menedékkérő érkezik Ausztriába.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!