Nagyvilág

2015.09.01. 18:56

Áremelésekkel köszönt az ukránokra az új tanév

Ukrajna - Az elektromos áram tarifája átlag 25, a szeszes italok fogyasztói ára pedig 25-40 százalékkal emelkedik mától Ukrajnában.

Ukrajna - Az elektromos áram tarifája átlag 25, a szeszes italok fogyasztói ára pedig 25-40 százalékkal emelkedik mától Ukrajnában.

Bár a kijevi kormány a minimálbér 13 százalékos emelését ígéri – így az rövidesen akár a 17 ezer forintnak megfelelő összeget is elérheti –, ez még mindig eltörpül a villany tarifanövelésével járó várható áremelések mértékétől. Ezt még csak tetézi a vodka áremelkedése, ami az egy főre jutó szeszfogyasztásból kiindulva családok százezreit teheti tönkre.

Ukrajnában legutóbb közel háromszorosára emelték a lakossági földgáz tarifáját, amit a legszerényebb számítások szerint is a fogyasztóknak csupán egyharmada lesz képes kifizetni a fűtési idényben. Arszenyij Jacenyuk ezt a rezsitámogatás igénylésének egyszerűsítésével ígérte kompenzálni, ami azonban már most kudarcba látszik fulladni. Emellett a hagyományos, szilárd tüzelőre történő átállást is szorgalmazzák, miközben gyakorlatilag lehetetlen tűzifát és szenet beszerezni.

Az ukrán lakosságra nehezedő pénzügyi nyomás enyhülését egyelőre még a legoptimistább prognózisok sem ígérik. Az állam össztartozásából jelen pillanatban 1600 dollár jut minden állampolgárra, a csecsemőktől az aggastyánokig, ami a kamatok miatt szinte napról napra nő. Amennyiben Ukrajna egyetlen fillér hitelt sem vesz fel mától, jelen helyzetében az ország leghamarabb 2040-re lenne csak képes törleszteni az összes adósságát.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!