Nagyvilág

2015.09.16. 13:52

Illegális bevándorlás - Horvátországban további migránsok érkezésére számítanak

Zágráb, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát-szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 migráns érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón-szerb határról, Presevóból - jelentette a horvát média szerdán.

Zágráb, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát-szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 migráns érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón-szerb határról, Presevóból - jelentette a horvát média szerdán.

A menedékkérők azután indultak meg az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe. A tovarniki rendőrállomáson jelenleg száz határsértő vár arra, hogy regisztrálják és továbbszállítsák Zágrábba.

A horvát fővárostól már csak 30 kilométerre van a szlovén határ, ahol a migránsok már a - belső határellenőrzés nélküli - schengeni övezetbe léphetnek be.

A horvát sajtó szerint a szerbiai autóbuszok a menekülteket egészen a horvát határig viszik, ahonnét már csak 400 métert kell gyalogolniuk, hogy belépjenek Horvátországba.

Az újságírók szerint a migránsok nem a szabályos határátkelőt használják a szerb-horvát határon, hogy kikerüljék a regisztrációt. A rendőrök folyamatosan járőröznek azon a kelet-horvátországi területen, ahova a migránsokat várják. Szemtanúk szerint üres gépjárművekkel mennek el, és migránsokkal tele térnek vissza a tovarniki rendőrállomásra. Az illegális határsértők között nagyon sok gyerek és nő van.

Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába. A politikus szerint szerdára virradó éjjel mintegy 150 menekült érkezett Horvátországba.

"Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország" - mondta.

Milanovic szerint Horvátországban korántsem sem lesznek a migránsok beáramlásával kapcsolatban olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal szemben. Ugyanakkor kiemelte, hogy szem előtt tartják az ország alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeit.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a zágrábi kormányt, hogy péntekre, vagy legkésőbb jövő keddre hívja össze a horvát nemzetbiztonsági tanácsot a migránsválság miatt. Milanovic egyetértését fejezte ki a javaslattal.

"Figyelembe véve, hogy több szomszédos EU-tagország (Magyarország, Ausztria, Németország és Szlovákia) megerősítette határvédelmét a schengeni övezetben, félő, hogy a migrációs nyomás áttevődik Horvátországra, erről a kérdésről pedig a legmagasabb állami szinten kell tárgyalni" - mondta az államfő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!