Nagyvilág

2015.09.04. 18:27

Migránsok halála - Az augusztus 27-i tragédia napján további 81 embert csempésztek Ausztriába

Kismarton/Eisenstadt, 2015. szeptember 4., péntek (MTI) - Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriában - jelentette be a burgenlandi rendőrség Kismartonban (Eisenstadt) tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Kismarton/Eisenstadt, 2015. szeptember 4., péntek (MTI) - Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriában - jelentette be a burgenlandi rendőrség Kismartonban (Eisenstadt) tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök szerint ez a 81 ember hasonlóan életveszélyes körülmények között volt, mint a másik 71 - minden bizonnyal megfulladt - migráns. Ezt a csoport azonban a burgenlandi Golsban kiengedte az embercsempész a járműből - derült ki a rendőrfőnök tájékoztatásából.

A csempészbanda ezt a második csoportot augusztus 27-én szállította Ausztriába, vagyis ugyanazon a napon, amikor az A4-es autópályán a 71 halott migránsra rábukkantak. Ugyanolyan típusú, szintén légmentesen lezárt hűtőkocsiban utaztak a menekültek Magyarországon át Ausztriába, menet közben kétszer feszítővassal nyitották ki az ajtót, hogy levegőt kapjanak. A járműben szállított 81 migráns már benyújtotta ausztriai menekültkérelmét, részben a traiskircheni táborban, részben további elosztó központokban helyezték el őket.

A rendőrség feltételezése szerint míg a 71 migránst szállító hűtőkocsi Németországba, addig a 81 menekülttel utazó jármű Ausztriába akart eljutni.

A 71 halálos áldozattal járó tragédiáról a rendőrkapitány elmondta: az autó augusztus 26-án kora reggel indult a magyar-szerb határról, délelőtt 10 órakor érte el a magyar-osztrák határt, az osztrák hatóságok másnap, augusztus 27-én délelőtt 11 óra után ellenőrizték az A4-es autópályán, Pándorfalu (Parndorf) közelében félreállított autót. A bent utazók, feltehetőleg szíriai, afgán és iraki menekültek, már a magyarországi útszakaszon meghaltak - mondta a rendőrkapitány.

Összesen 350 tárgyra, hátizsákokra, ruhadarabokra, mobiltelefonokra és egyéb tárgyakra bukkantak a jármű rakterében, azonban ezeket, továbbá a talált utazási dokumentumokat és azok eredetiségét még vizsgálni kell. A rendőrkapitány tájékoztatása szerint mostanáig még egyetlen menekültet sem tudtak azonosítani, azonban az áldozatok között egy család biztosan volt, hozzájuk tartozott egy fiú- és egy lánygyermek.

Újságírói kérdése megerősítette, hogy a menekültek mobiltelefonon nem kértek segítséget az autó rakteréből. A halál okát még pontosan nem tudták megállapítani, jelenleg abból indulnak ki, hogy az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, széndioxidot lélegeztek vissza és megfulladtak. Az biztos, hogy a hűtőkocsi klímafunkciója nem működött, tehát ilyen módon nem került levegő a raktérbe - mondta a rendőrkapitány. A járművet jelenleg Miklóshalmán (Nickelsdorf) vizsgálják.

A burgenlandi rendőrség bemutatta a sajtó képviselői számára a tragédia hat gyanúsítottjának fotóját, azonban a nyomozás mostani szakaszában nem kívántak részleteket közölni arról, hogy hányan büntetett előéletűek közülük, Az elfogott gyanúsítottak között van a jármű vezetője is, erre utal a DNS-vizsgálat eredménye, valamint egy kézlenyomat is.

A múlt hét pénteken létrehozott telefonos forródrót eredményeképpen csaknem háromszáz bejelentést kaptak, ezeket még vizsgálják.

A rendőrkapitány tájékoztatása szerint mindkét csempészjárművet közvetlenül az út előtt vásárolták, még az is elképzelhető, hogy a 71 ember volt az első csoport, akiket szállítottak. A rendőrkapitány megköszönte a magyar rendőrség és a bolgár hatóságok közreműködését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!