Nagyvilág

2015.10.06. 19:47

Szerveződik az ukrán „idegenlégió”

Kijev - Ukrajna Legfelső Tanácsa jóváhagyta, hogy külföldi állampolgárok is szerződhessenek az alakulóban lévő hivatásos ukrán hadseregbe.

Kijev - Ukrajna Legfelső Tanácsa jóváhagyta, hogy külföldi állampolgárok is szerződhessenek az alakulóban lévő hivatásos ukrán hadseregbe.

A felállítandó hivatásos hadsereg külföldi zsoldosokkal való feltöltésének lehetőségét biztosító törvényt mindössze 4 fős többséggel fogadta el a Ráda. A javaslatot első olvasatban májusban is támogatta a törvényhozás. Már akkor köztudott volt ugyanis, hogy a kelet-ukrajnai lázadók elleni háborúban külföldi állampolgárok százai harcolnak a kormányerők oldalán, ám az ezt tiltó jogszabályok miatt ez az információ hivatalosan nem volt publikus.

A törvénymódosítást kidolgozó, s az egyik legnépszerűbb internetes közösségi portálon katonai szakértőként jeleskedő honatya indoklása szerint a tervezet elfogadása révén meghatározó mértékben növelhető az ukrán fegyveres erők harci képessége, és csökkenthető az emberi és anyagi veszteség. Dmitro Timcsuk szerint egyébként bármilyen megoldás jobb a jelenleginél, amikor megfélemlítéssel vagy kényszerrel mozgósított, illetve besorozott amatőrökre próbálják bízni az ország védelmét.

Ezzel párhuzamosan egy olyan módosító javaslatot is elfogadott a képviselőház, amely megkönnyíti az ukrán fegyveres erőknél szerződéssel szolgáló külföldiek számára az ukrán állampolgárság megszerzését. Sőt azoknak, akik katonai szolgálatukért állami kitüntetésben részesülnek, még ukránul sem kell okvetlenül tudniuk ahhoz, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!