Nagyvilág

2015.11.24. 13:59

Külföldi sajtó Magyarországról - Die Welt

Berlin - A Die Welt című konzervatív német lap a keddi számában a terrorfenyegetettségről közölt vezércikkében foglalkozott Magyarországgal.

Berlin - A Die Welt című konzervatív német lap a keddi számában a terrorfenyegetettségről közölt vezércikkében foglalkozott Magyarországgal.

Demokrácia és szükségállapot című írásában Dirk Schümer kiemelte, hogy a szabad társadalmakban fenyegetettség idején

szűkíteni kell jogokat, de az átmenet a szabad társadalomból a tekintélyelvű kormányzás felé képlékeny, és a párizsi merényletek nyomán számos nyugat-európai országban bevezetett intézkedésekre tekintve felmerül a kérdés: "mennyire bombabiztosak a szabadságjogaink?".

Németországban ezzel a témával kapcsolatban rögtön a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom kerül elő, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök példáját tartja követendőnek. A mozgalom szerint egy olyan "erős ember", mint Putyin, nem nyitná meg a határokat "bűnös módon", mint Angela Merkel, és "brutális válaszcsapással" reagálna a terrorra. Ugyanakkor nem kell elmenni egészen Moszkváig, hiszen "európai állam- és kormányfők is már régen hasonlóan erőszakos politikai víziót" fogalmaznak meg - írta a Die Welt szerzője.

Hozzátette: "Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jóval a mostani terror előtt azt mondta, hogy ugyan a demokráciát képviseli, de annak egy, az adott körülményekre szabott, liberalizmus nélküli változatát".

Kifejtette: amennyiben "antiliberális pártok" választásokat nyernek, vagy további terrortámadások, vagy csupán a támadásokkal való fenyegetés révén tovább erősödik a rendkívüli állapot, akkor meggyökeresedik Európában "a tekintélyelvű állam Putyin- és Orbán-féle változata".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!