Nagyvilág

2015.11.17. 17:39

Légi katasztrófa - Egyiptomi szakértő külföldi biztonsági szolgálatokat vádol

Kairó - Egy egyiptomi szakértő külföldi biztonsági szolgálatokat vádolt kedden az orosz repülőgépet ért terrortámadás miatt, röviddel a moszkvai bejelentés után, amely szerint pokolgép vetette szét a levegőben a gépet.

Kairó - Egy egyiptomi szakértő külföldi biztonsági szolgálatokat vádolt kedden az orosz repülőgépet ért terrortámadás miatt, röviddel a moszkvai bejelentés után, amely szerint pokolgép vetette szét a levegőben a gépet.

"A merénylet hírszerzőszolgálatok ellenséges művelete volt, nagy szakértelemmel hajtották végre" - mondta Hátem Száber terrorizmus-szakértő a CBC Extra műholdas hírtévének betelefonálva. Az ezredes hozzátette: "Akárki juttatta a robbanószerkezetet a gépre, Oroszország megtorlása az érintett országokkal szemben fájdalmas lesz!"

Száber arra emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a törökországi G20-csúcstalálkozó után újságírók előtt kijelentette: "Az (Iszlám Állam terrorszervezet) finanszírozásában, mint tudjuk, 40 állam vesz részt, köztük a G20 több országa is".

Az egyiptomi szakértő azt valószínűsítette, hogy Moszkva katonai választ fog adni azoknak a "nagyhatalmaknak, amelyek a terrorista művelet mögött állnak".

A műsorvezető szerint sok egyiptomi teszi most fel a kérdést: miért nincsenek hivatalos egyiptomi reakciók a merénylet tényét megerősítő orosz bejelentésre. "Miért Oroszországban teszik a bejelentést, miért nyugati forrásokból szivárogtak ki az eddigi ismereteink annak ellenére, hogy Egyiptomban történt a tragédia, és a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság Kairóban székel? Hol áll Egyiptom ebben az egészben?" - tette fel a kérdést a következő betelefonálónak.

Ádel Adavi volt külügyminisztériumi tanácsadó a kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "a bizottság a szabályok betartása mellett végzi a rutineljárásokat, amelyeknek a végét meg kell várni".

A műsorvezető másodszor is feltette a kérdést, és arra emlékeztette a szakértőt, hogy nem hétköznapi merényletről van szó, "Egyiptom hatalmas árat fizet a történtekért". A diplomata megismételte: "A bizottság a megfelelő időben be fogja jelenteni a részleteket."

Eközben a CBC biztonsági forrásokra hivatkozva arról adott hírt: nem igaz az a kedden napvilágot látott hírügynökségi értesülés, miszerint őrizetbe vettek két repülőtéri alkalmazottat, akik a hatóságok gyanúja szerint segítettek robbanószerkezetet juttatni a gép fedélzetére.

Kairó a tragédia óta számtalan alkalommal intette óva a nemzetközi közösséget attól, hogy következtetéseket vonjon le a történtek okával kapcsolatban mindaddig, amíg a vizsgálóbizottság nem jelenti be munkája eredményeit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!