Nagyvilág

2015.11.25. 14:19

Párizsi merényletek - Németország akár katonai eszközökkel is támogathatja Franciaországot

Berlin - Németország akár katonai eszközökkel is támogathatja Franciaországot az iszlamista terrorizmus ellen harcban.

Berlin - Németország akár katonai eszközökkel is támogathatja Franciaországot az iszlamista terrorizmus ellen harcban.

Angela Merkel kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag-) elmondott beszédében kiemelte, hogy Németország teljes mértékben eleget tesz annak a párizsi kérésnek, hogy az uniós tagállamok az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének értelmében nyújtsanak támogatást Franciaországnak.

A kancellár kifejtette, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) tovább erősítheti jelenlétét Irakban és Maliban, és meghosszabbíthatja afganisztáni szerepvállalását, és nyitott minden további javaslatra kis.

A német kormány "semmit nem zár ki előre", ha Franciaország "további elkötelezettséget" kér - mondta Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy ebben a szellemben tárgyal majd szerda este Párizsban Francois Hollande francia államfővel.

Előzőleg Ursula von der Leyen védelmi miniszter a Bundestag védelmi bizottságának ülése után bejelentette, hogy a kormány szándéka szerint 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát, hogy tehermentesítsék a francia erőket, és 100-ról 150-re emelik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen harcoló észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében segédkező német katonák számát.

Mindkét döntés végrehajtásához szükséges a Bundestag felhatalmazása.

A német sajtóban megjelenő szakértői vélemények szerint Németország az Iszlám Állam ellen Szíriában folytatott harcban mindenekelőtt a Bundeswehr légierejének (Luftwaffe) Tornado típusú felderítő repülőgépeivel vehet részt.

Az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikkének 7. bekezdése szerint "a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam - az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban - köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni". Franciaország a november 13-i párizsi terrortámadások után kért segítséget az uniós partnerektől az alapszerződés ezen pontjára hivatkozva. A szerződés kölcsönös katonai segítségnyújtásra vonatkozó előírását soha korábban nem alkalmazták.

Francois Hollande szerda este munkavacsorán fogadja Angela Merkelt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!