Nagyvilág

2015.11.25. 18:59

Terrorizmus - Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a francia dzsihadisták feltételezett mentora

Párizs - Hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy francia bíróság szerdán a francia dzsihadisták feltételezett mentorát, egy szalafista imámot, miután előző nap nem regisztrált vadászfegyver birtoklása miatt előállították.

Párizs - Hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy francia bíróság szerdán a francia dzsihadisták feltételezett mentorát, egy szalafista imámot, miután előző nap nem regisztrált vadászfegyver birtoklása miatt előállították.

A 69 éves szíriai származású, tíz éve már francia állampolgár Olivier Corel házában a dél-franciaországi Toulouse közelében található Artigat településen a radikális iszlamisták elleni házkutatások részeként múlt csütörtökön jártak a rendőrök. Erre a 130 áldozatot követelő, november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot adott lehetőséget. Az imámnál egy szabadon megvásárolható vadászfegyvert találtak, amelyet regisztrálni kellett volna, de ezt a férfi nem tette meg.

Az imámot ezért Foix városának bírósága gyorsított eljárásban hat hónap szabadságvesztésre ítélte, amelyet két év próbaidőre felfüggesztettek. Olivier Corel ezen időszak alatt csak bírói engedéllyel hagyhatja el Franciaországot, és öt évig semmilyen fegyvert nem tarthat.

"Az a benyomásom, hogy mindenáron találni akartak valamint Olivier Corel ellen" - mondta az ítélethirdetés után a férfi ügyvédje.

Az ősz haja miatt "fehér emírnek" is nevezett szalafista imámot, akinek eredeti neve Abdel Ilat Al-Dandachi, már régóta nyilvántartása vették a francia hatóságok, de most először ítélte el egy bíróság.

Feltétezhetően ő volt a mentora Mohamed Merahnak, aki 2012 márciusában Toulouse-ban és a közeli Montaubanban megölt három katonát, majd egy zsidó iskola előtt egy tanárt és három gyermeket, mielőtt elbarikádozta magát a lakásában, ahol végül a kommandósok megölték.

Olivier Corel kapcsolatban állt azzal a francia dzsihadistával, Fabien Clainnel is, akinek a hangja hallható azon a felvételem, amelyen az Iszlám állam dzsihadista szervezet magára vállalta a párizsi merényleteket.

Olivier Corelt a Merah által végrehajtott merényletek után előállították, de nem indult ellene eljárás. Korábban terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel miatt indult ellene eljárás, mert 2009-ben azzal gyanúsították meg, hogy egy Irakba dzsihadisták toborzó hálózattal állt kapcsolatban, de a vádakat végül ejtették ellene.

A Le Monde című napilap szerint a szír férfi 1973-ban települt le Franciaországban, ahol a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom szíriai csoportjához közel álló franciaországi iszlám diákok egyesületének egyik vezetője volt, majd 1987-ben önálló iszlamista közösséget alapított a lakóhelyéhez közeli Lanes nevű településen. Itt radikális szalafista tanokat hirdet a Közel-Kelet geopolitikai helyzetéről rendezett előadásaiban és vallási óráin.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!