Nagyvilág

2015.12.15. 18:53

A Pamír után a Tien-san két csúcsát fogják támadni a hópárducjelöltek

Nyíregyháza - Fedor Mihály és Sarus Zoltán két hetet töltött el négyezer méter fölött.

Nyíregyháza - Fedor Mihály és Sarus Zoltán két hetet töltött el négyezer méter fölött.

Az a júliusi vasárnap örökké emlékezetes marad Fedor Mihály számára. A nyíregyházi vállalkozó mezőkovácsházi társával, Sarus Zoltánnal hajnali fél kettőkor nekivágott, hogy meghódítsa a Pamír második legmagasabb pontját, a 7134 méteres Ibn Szína-csúcsot.

Érdekesség, hogy az indulótáborból előbb kétszáz métert lefelé kellett menniük, utána vághattak neki a csúcsra vezető útnak. A többórás erőfeszítés után végre feljutottak a hőn áhított oromra, ahol azonban az orkánszerű szél miatt csak pár percet időzhettek és már indultak is vissza.

Mínusz húsz fok...

– Úgy vélem, a siker záloga az volt, hogy jól sikerült az akklimatizációnk – pillantott vissza a pár hónappal ezelőtti sikerre Fedor Mihály. – Zoli és én is remek erőben voltunk, a magassági ráhangoló túrák sikeresek voltak. Igaz, az időjárás közbeszólt, és a tervezettnél korábban kellett nekivágnunk a csúcstámadásnak, ám ez mindig benne van a hegymászásban. Így is messze volt az idő az ideálistól, mínusz húsz fokos hidegben, negyven kilométer per órás szélben tettük meg az utat fel és vissza.

Mivel a repülőjegyet hónapokkal előtte lefoglalták, majd’ két hetük maradt még Kirgizisztánban a sikeres csúcstámadás után.

– Igaz, már szívesen jöttünk volna haza, ám a váratlanul jött időt is ki tudtuk használni. Mintegy ezerhétszáz kilométert jártunk be Kirgizisztánban, megkerültük az Iszik-költ. Ez egy lefolyástalan hegyi tó, körülbelül akkora, mint a szomszédos Hajdú-Bihar megye. Két hetet töltöttünk el négyezer méter felett, ami azért már egy átlagember szervezetének megterhelő – így Fedor Mihály.

Már döntöttek

Miként az borítékolható volt, a Pamír-sztori folytatódik. Már csak azért is, mert a két bátor hegymászó fejébe vette, hogy hópárduc lesz. Ezt a címet azok a hegymászók kapják meg, akik a volt Szovjetunió mind az öt hétezres csúcsát megmásszák. Az igazi nagy durranás egyébként az, amikor valaki megpróbálja egy év alatt teljesíteni az öt csúcs megmászását. A hópárduc címet a magyar ­hegymászók közül eddig egyedül Erőss Zsolt nyerte el 1994-ben.

– Zolival már eldöntöttük, hogy jövő nyáron ismét nekivágunk. Ezúttal nem a Pamír, hanem a Tien-san hegység lesz a cél, mégpedig a Győzelem-csúcsra és a Han-­Tengrire szeretnénk feljutni – így Mihály.

Szerda esti élménybeszámoló

A két bátor hegymászó szerdán a nyíregyházi Chloé New Yorkban étteremben este fél héttől tart fotókkal fűszerezett élménybeszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!