Nagyvilág

2015.12.08. 14:09

Magyart választottak a Kárpátalja Megyei Közgyűlés alelnökévé

Ungvár - A Kárpátalja Megyei Tanács (Közgyűlés) keddi ülésén a KMKSZ elnökhelyettesét, Barta Józsefet választotta meg a testület alelnökévé.

Ungvár - A Kárpátalja Megyei Tanács (Közgyűlés) keddi ülésén a KMKSZ elnökhelyettesét, Barta Józsefet választotta meg a testület alelnökévé.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye 64 fős döntéshozói testületéből 45-en szavaztak a magyar jelöltre. A Viktor Baloha által fémjelzett Jedinij Centr (Egységes Centrum) párt 19 képviselője nem vett részt a szavazáson. A másik alelnök személyéről még folynak a tárgyalások a koalíciós partnerek között, melyek közül a legnépesebb táborral a Petro Porosenko államfő vezette Szolidarnyiszty (Szolidaritás) politikai tömörülés rendelkezik.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt megyei szervezetének elnöke a kárpátaljai magyar pártok megyei listájának vezetőjeként lett a megyei közgyűlés képviselője. Politikusként korábban a Nagyszőlősi Járási Tanács képviselőjeként, majd annak elnökhelyetteseként tevékenykedett.

A Kárpátalja Megyei Tanács elnökévé a testület múlt heti ülésén a Szolidarnyiszty párti Mihajlo Riviszt választották meg – szintén titkos szavazással, többek között a magyar képviselők támogatásával.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!