Nagyvilág

2016.01.21. 19:31

Illegális bevándorlás - Alapjogokért Központ: a korlátlan menedékjog és Schengen összeegyeztethetetlen

Budapest - Az Alapjogokért Központ szerint a korlátlan menedékjog és Schengen összeegyeztethetetlen.

Budapest - Az Alapjogokért Központ szerint a korlátlan menedékjog és Schengen összeegyeztethetetlen.

A szervezetnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaztak, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdai beszéde - amelyben az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogáért szólalt fel - reális veszélyre világított rá, azonban megállapítása álságos, hiszen az ő felelőssége is, hogy az Európai Uniónak nem sikerült kezelnie a tömeges migráció okozta problémát.

Az Alapjogokért Központ véleménye szerint megengedhetetlen, hogy "az emberi jogi dogmatizmus nevében" egy Európán kívüli kisebbség jogai érdekében az uniós polgárok szabadságjogai sérüljenek.

Ezért káros a határellenőrzések visszaállítása a schengeni övezeten belül, ugyanakkor erre átmenetileg éppen azért van szükség, mert az unió, főként az EB "kétkulacsos politikát folytat": egyszerre kíván fellépni az európai polgárok szabad mozgáshoz való jogáért és valamennyi Európába igyekvő befogadásáért.

"Azonban az elmúlt időszak egyértelműen bebizonyította: nem garantálható egyszerre a korlátok nélküli menedékjog és a schengeni övezet fennmaradása" - tették hozzá.

A Juncker vezette EB, bár tavaly decemberben benyújtotta azt a jogszabálycsomagot, amely a schengeni övezet külső határai feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányul, "semmit sem tett a jelenleg betarthatatlan uniós menekültügyi szabályok megújításáért" - olvasható a közleményben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!