Nagyvilág

2016.01.22. 15:24

Magyar-szlovén kormányülés - Szijjártó: új dimenzióba lép az együttműködés

Brdo pri Kranju - A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán, amelyen hat, a két ország kapcsolatát tovább erősítő megállapodást kötnek - jelentette ki Szijjártó Péter pénteken.

Brdo pri Kranju - A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán, amelyen hat, a két ország kapcsolatát tovább erősítő megállapodást kötnek - jelentette ki Szijjártó Péter pénteken.

A magyar külügyminiszter azt követően nyilatkozott az MTI-nek telefonon, hogy Ljubljanában tárgyalt szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel.

Elmondta: megállapodnak a két ország gázvezeték-hálózatának összekötéséről, amivel egy 1,3 milliárd köbméter kapacitású közös rendszer jön létre, javítva mindkét ország energiabiztonságát, illetve a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy Közép-Európában egy integrált villamosenergia-hálózat jöjjön létre.

2018-ra kétszer két sávosra bővítik az M70-es autóutat, így Budapestet Ljubljanával végig autópálya fogja összekötni. Ezenkívül az idei év első felétől már végig villamosított lesz a Budapest-Ljubljana vasútvonal. Elmondta azt is, hogy 2020-ig hat új határátkelőhelyet szándékoznak létesíteni, három közútit és három kerékpárost.

Arról is tárgyalnak, hogy a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében magyar vállalatok komoly szerepet játszhassanak, különös tekintettel arra, hogy a koperi a magyar vállalatok által leginkább használt kikötővé vált - mondta a miniszter.

"Emellett ezen a napon megnyitjuk a magyar főkonzulátust Lendván, és a magyar kulturális intézetet Ljubljanában" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kiemelte: annak érdekében, hogy a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolata még tovább fejlődjön, 138 magyar cég képviselője vesz részt a szintén pénteken megrendezendő magyar-szlovén üzleti fórumon. Ezt szolgálja az is, hogy az Eximbank nyitott egy 370 millió eurós hitelkeretet a magyar és a szlovén vállalatok közötti együttműködés fejlesztésére.

Tájékoztatása szerint október végére egy év alatt öt százalékos növekedéssel 1,7 milliárd euróra nőtt a két ország közötti kereskedelem.

Megemlítette, hogy a közös kormányülés napirendjén szerepel a bevándorlási válság kérdése is.

"Talán most már mindenki belátja Európában, hogy a külső határok védelme nélkül védtelenek vagyunk. Azonban sajnos a szavakat nagyon kevés esetben követik tettek. Nagyon kevés olyan ország van, amely valóban meg tudta védeni a külső határát. Magyarország ilyen. És azonkívül, hogy meg tudtuk védeni saját magunkat, segítünk másoknak is, hiszen itt Szlovéniában a mi rendőreink vannak a legtöbben - több mint ötvenen -, akik segítik a szlovén kollégák munkáját a határon. Továbbá harminc rendőrrel vagyunk jelen Macedóniában, és segítünk a Görögországgal közös határ védelmében" - mondta Szijjártó Péter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!