Nagyvilág

2016.01.04. 11:34

Nincs pénz az orosz Hold-programra

Moszkva - A szűkös anyagi keretek nem teszik lehetővé, hogy az elkövetkezendő tíz évben orosz ember sétálgasson a Holdon.

Moszkva - A szűkös anyagi keretek nem teszik lehetővé, hogy az elkövetkezendő tíz évben orosz ember sétálgasson a Holdon.

Előre nem látott anyagi nehézségek miatt az eredetileg tervezett 2,3 helyett csupán 1,5 billió (ezer milliárd) rubelt szán az űrkutatásra 2025-ig terjedően az orosz kormányzat. A Roszkozmosz tíz évre tervezett programjai közül a Hold ember általi meghódítását áldozta fel az orosz Szövetségi Űrügynökség.

A 2016-2025-ös időszakra előirányzott Hold-programból kimaradt többek között a holdkomp, a holdsétára alkalmas szkafander, a huzamosabb ott-tartózkodásra alkalmas holdbázis, valamint az azt kiszolgáló robottechnika kifejlesztése. Elhalasztották továbbá a Hold körüli pályán keringő, emberlakta űrállomás kifejlesztését is.

Ugyanakkor folytatódik a holdutazáshoz szükséges hordozórakéta megalkotása, melynek eddigi prototípusai egyelőre egytől egyig felrobbantak a kilövésük során. Ezzel a rakétával kívánnak célba juttatni többek között egy Hold körül keringő űrszondát, továbbá egy le- és felszálló rendszert, amely égi kísérőnk sarkvidéki talajából venne mintákat, majd azokat a Földre szállítaná.

A holdraszálláson kívül egyéb területeken is meg kellett kurtítani az orosz szövetségi űrprogramot, amelyet decemberben véglegesítettek. A műholdak terén például jóval kevesebb polgári rendeltetésű kerül földkörüli pályára az eredetileg tervezettnél. Nem szenvedtek csorbát viszont a stratégiai jelentőségű programok. Így folytatódni fog a katonai és polgári helymeghatározásra szolgáló GLONASS-rendszer további fejlesztése, valamint a kelet-szibériai Amuri területen már épülőben lévő Vosztocsnij (Keleti) űrkikötő befejezése, ami 2023-ra várható – írja a Vedomosztyi.

- Palkó István / vedomosti.ru -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!