Nagyvilág

2016.02.19. 12:48

Katonákra támadt egy palesztin merénylő Jeruzsálemben

Jeruzsálem - Megsebesített két határőr katonai rendőrt egy palesztin merénylő pénteken Jeruzsálemben, a támadót a biztonságiak lelőtték - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Jeruzsálem - Megsebesített két határőr katonai rendőrt egy palesztin merénylő pénteken Jeruzsálemben, a támadót a biztonságiak lelőtték - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A merénylő a reggeli órákban Jeruzsálem óvárosának damaszkuszi kapujánál késsel támadt a katonai rendőrökre. Az egyik katona könnyebb, a másik közepes súlyosságú sebesüléseket szenvedett. A támadóra leadott lövedék repesze könnyebb sérülést okozott egy kelet-jeruzsálemi palesztin nőnek, akit a két sebesült katonához hasonlóan kórházba szállítottak. A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a húszéves kelet-jeruzsálemi merénylő a helyszínen belehalt sérülésébe.

A szinte mindennapos merényletek sorában legutóbb csütörtök este támadt késével két tizennégy éves palesztin fiatal izraeliekre Ciszjordániában, egy Rámalláh közelében lévő élelmiszer-áruházban.

Ebben az incidensben egy szabadságon lévő huszonegy éves izraeli katonát halálra késeltek, egy harmincegy éves másik áldozatot pedig közepesen megsebesítettek a palesztin fiatalok.

A merénylőkre a helyszínen egy fegyveres civil rálőtt, súlyos sebesülésekkel egy jeruzsálemi kórházba vitték őket.

A damaszkuszi kapunál, amit újabban Izraelben "terror-kapunak" is neveznek, október óta hét merénylet és öt merényletkísérlet történt a Ynet összesítése szerint. Ez a pont különösen érzékeny a város életében, mert az óvárosnak ezen a kapuján halad át az Iszlám harmadik legszentebb helyéhez, az Al-Aksza mecsethez tartó muzulmán imádkozók jelentős része, és a vallásos zsidók jelenléte is mindennapos, mert erre vezet a legrövidebb út a zsidók legszentebb helyéhez, a Siratófalhoz az ultraortodox Mea Searim nevű lakónegyedből. Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!