Nagyvilág

2016.02.12. 17:34

Ukrán nacionalisták vegzálják az orosz kamionokat a Vereckei-hágónál

Ukrajna - A krími fuvarozási blokádhoz hasonló módszerekkel igyekeznek megakadályozni az orosz rendszámú teherautók áthaladását a legfontosabb kárpátaljai hágón különböző ukrán szélsőséges szervezetek aktivistái.

Ukrajna - A krími fuvarozási blokádhoz hasonló módszerekkel igyekeznek megakadályozni az orosz rendszámú teherautók áthaladását a legfontosabb kárpátaljai hágón különböző ukrán szélsőséges szervezetek aktivistái.

A Jobb Szertor, a Karpatszka Szics, az Ajdar és az Azov zászlóaljak leszerelt veteránjaiból, illetve más nacionalista szervezetek civil képviselőiből álló 20-30 fős csoportosulások eddig közel félszáz orosz kamiont állítottak meg és fordítottak vissza a Vereckei-hágón kialakított illegális ellenőrző pontjukon. Az akció látszólag fegyvertelen tagjai egyelőre csupán a testükkel igyekeznek feltartóztatni a járműveket, ám azt ígérik, hogy rövidesen útakadályokkal ellátott állandó létesítenek az összes kárpátaljai hágón.

A Karpatszka Szics félkatonai szervezet parancsnoka, Tarasz Dejak nyilatkozata szerint a blokádot mindaddig fenn kívánják tartani, míg a kijevi kormányzat és a parlament nem hoz döntést az orosz árutranzit teljes betiltásáról Ukrajnán keresztül. Amellett azt is követelik, hogy vessenek véget az agresszornak minősülő Oroszországgal folytatott kereskedelmi kapcsolatoknak, és az orosz üzleti jelenlétnek Ukrajna területén.

A nyugat-ukrajnai megyék kormányzóihoz, a kormányhoz és a Rádához intézett petíciójukban leszögezik, hogy Ukrajnára nézve szégyenletes és megalázó, hogy jelenleg is ugyanolyan kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat tart fenn „az ország fegyveres megszállására törekvő agresszorral”, mintha mi sem történt volna.

A nacionalisták hétfő estig szabtak határidőt Kijevnek arra, hogy megalkossák és elfogadják a kapcsolatos törvényeket. Ellenkező esetben a blokádot az egész országra kiterjesztik, és ha szükséges, radikális eszközökhöz folyamodnak.

Az ukrán szélsőségesek azt követően mozdultak meg, hogy a lengyel-orosz közúti fuvarozási konfliktus miatt a fehérorosz-lengyel határon feltorlódott orosz kamionok százai indultak meg Ukrajnába, hogy Kárpátalján keresztül jussanak el Szlovákiába és Magyarországra. Az első tehergépjárművek szerdán érkeztek meg a kárpátaljai megyehatárhoz.

A legfrissebb hír szerint Oroszország váratlanul engedélyezte az ukrán áruszállítmányok tranzitját a közép-ázsiai országok felé, amit azt követően tiltott meg fel, hogy életbe lépet az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!