Nagyvilág

2016.03.27. 14:13

A háború és a szegénység elől menekülők segítését szorgalmazta a pápa húsvéti üzenetében

Róma - A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta vasárnapi húsvéti üzenetében Ferenc pápa, sürgetve a világban dúló megannyi konfliktus rendezését.

Róma - A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta vasárnapi húsvéti üzenetében Ferenc pápa, sürgetve a világban dúló megannyi konfliktus rendezését.

A katolikus egyházfő a hagyományokhoz híven húsvét vasárnapján a Szent Péter téren bemutatott ünnepi szentmisét követően a bazilika erkélyéről húsvéti üzenetet intézett a katolikus hívekhez, majd Róma városának és a világnak (Urbi et Orbi) szóló áldását adta.

A pápa Twitter-oldalán délelőtt megjelent bejegyzésében azt írta: "Jézus Krisztus feltámadt! A szeretet legyűrte a gyűlöletet, az élet diadalmaskodott a halál felett, a fény elűzte a sötétséget!"

Üzenetében ugyanakkor több országot is felsorolt, ahol még viszályok osztják meg az embereket, ahol tömegek halnak meg vagy szenvednek. Hangot adott óhajának, hogy sikerüljön kialakítani a "remény ösvényeit" a "kedves Szíriának", amelyet egy régóta tartó konfliktus, pusztulás marcangol, s ahol felbomlott a társadalom, lehetetlenné vált a civil lakosok békés egymás mellett élése.

Mint mondta, imádkozik a folyamatban lévő béketárgyalások sikeréért, hogy jó szándékkal és a felek együttműködése révén le lehessen majd aratni a "béke gyümölcseit", és meg lehessen kezdeni egy "testvéri társadalom" felépítését.

Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy a Földközi-tenger térségében és a Közel-Kelet más részein is létrejöjjön a "népek és kultúrák gyümölcsöző találkozása". Az izraeli-palesztin viszony rendezéséhez szerinte le kell rakni egy igazságos és tartós béke alapjait, mégpedig közvetlen és őszinte tárgyalások eredményeként.

Leszögezte: végleges megoldást kell találni az Ukrajnában zajló háborúra is, bátorítva a humanitárius segítséget, a fogva tartott emberek kiszabadítását. A pápa az afrikai fegyveres viszályokra is utalt, külön említve Burundit, Mozambikot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt.

Megemlékezett a terrorizmus áldozatairól, megállapítva, hogy a "vak és kegyetlen erőszaknak ez a formája" továbbra is ártatlan emberek vérét ontja a világ legkülönbözőbb pontjain, mint ahogy az Belgiumban, Törökországban, Nigériában, Csádban, Kamerunban és Elefántcsontparton történt.

A menekültek ügyét is felkarolta üzenetében a katolikus egyházfő. Kifejezte reményét, hogy a következő Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozón az emberi életet és méltóságot helyezik a középpontba, s hogy olyan politikai irányvonalakat dolgoznak ki, amelyek képesek megvédeni a fegyveres konfliktusoknak, etnikai és vallási viszályoknak kitett embereket.

A pápa szerint nem szabad megfeledkezni azokról a férfiakról, nőkről és gyermekekről, akik egy jobb jövő reményében kelnek messzi útra, menekülve a háború, az éhség a szegénység és a társadalmi igazságtalanságok elől. "Ezek a fivéreink és nővéreink útjuk során túlságosan sokszor találkoznak a halállal, vagy legalábbis szembesülnek az elutasítással azok részéről, akik befogadhatnák, megsegíthetnék őket" - mondta a katolikus egyházfő.

Bárhol is fáradozzanak a "találkozás kultúrájáért", csakis az igazságosság és a kölcsönös tisztelet szavatolhatja a lakosság lelki és anyagi jólétét - hangsúlyozta húsvéti üzenetében Ferenc pápa.

A Szent Péter-bazilika körüli utcákon egyébként szigorú rendvédelmi szabályokat vezettek be, rendőrök és csendőrök védték a terepet. A biztonsági emberek mindenkit fémdetektorokkal vizsgáltak át, mielőtt beengedték volna a térre, ahol a hívők érkezésükkor csak a kordonok által határolt területen belül haladhattak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!