Nagyvilág

2016.04.24. 16:35

Gyenge évük volt tavaly a brit szupergazdagoknak

London - Gyenge évük volt tavaly a brit gazdagok leggazdagabbjainak, akik közül sokan "szinte elszegényedtek" korábbi vagyoni helyzetükhöz képest, elsősorban az acélipart sújtó globális túltermelési válság és az olajárak meredek zuhanása miatt.

London - Gyenge évük volt tavaly a brit gazdagok leggazdagabbjainak, akik közül sokan "szinte elszegényedtek" korábbi vagyoni helyzetükhöz képest, elsősorban az acélipart sújtó globális túltermelési válság és az olajárak meredek zuhanása miatt.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő mágnások becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2016-os összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztja jelenleg 120 milliárdost számlál, együttes vagyonuk 343,94 milliárd font (134 ezer milliárd forint). Ez azt is jelenti, hogy leggazdagabb ezer brit 12 százaléka birtokolja a felső ezres mezőny teljes vagyonának 60 százalékát, a milliárdosok összvagyona viszont alig 5,79 százalékkal nőtt a tavalyi Rich List által kimutatott 325,13 milliárd fontról.

A vagyongyarapodás ütemének tavalyi megtorpanását jelzi, hogy a brit szupergazdagok vagyona a brit gazdaság 2009-ben elért recessziós mélypontja és az előző évi Rich List összeállítása között összesen 112 százalékkal nőtt.

A lassulást jól mutatja az is, hogy a tavalyi Rich List ezres névsorába 100 millió fontos minimális vagyonnal lehetett egyáltalán bekerülni, és ez 15 millió fonttal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a küszöb azonban az elmúlt egy évben csak 3 millió fonttal, vagyis mindössze 3 százalékkal emelkedett. A lista összeállítói szerint 2012 óta nem nőtt ilyen csekély mértékben egyik évről a másikra az alsó bekerülési küszöb.

A felső ezres csoportban külön exkluzív klubot alkotó fontmilliárdosok számának növekedése is meredeken lassult. A tavalyi Rich List névsorában 117 fontmilliárdos szerepelt, tizenhárommal több, mint egy évvel korábban, az utóbbi egy évben azonban csak hárommal gyarapodott létszámuk. Londonban, a világ első számú pénzügyi központjában ráadásul - a globális pénzügyi válság óta először - csökkent is a milliárdosok száma: a mostani listán 77-en szerepelnek a tavalyi 80 után.

London mindazonáltal a világ összes nagyvárosa közül még mindig a legtöbb milliárdossal büszkélkedhet: a második helyezett New Yorkban is tizenhattal kevesebb milliárdos él, mint a brit fővárosban.

Hozzájuk képest még a brit uralkodó is szinte szegénynek tűnik. II. Erzsébet királynő, aki épp a minap ünnepelte 90. születésnapját, az idei listán 340 millió fonttal szerepel, ugyannyival, mint tavaly. Ez a vagyon az idén már csak a 319. helyhez volt elegendő az ezres rangsorban a tavalyi 302. helyezés után.

A legnagyobb vesztes ugyanakkor a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, aki 2008-ban még 27,7 milliárd fonttal - a Rich List csaknem három évtizedes történetének legnagyobb vagyonával, az éves brit alkalmazotti átlagbér egymilliószorosával - vezette a listát, most kénytelen beérni ennek alig több mint a negyedével, 7,12 milliárd fonttal.

Mittal és családja egyetlen év alatt 2,08 milliárd fontot vesztett, és már csak a 11. az ezres listán.

Mittal acélipari csoportja, az ArcelorMittal tavaly 5,5 milliárd fontos veszteséget jelentett, és novemberben leállította az osztalékfizetést is.

Az abszolút idei vagyonrekorder az internet- és ingatlanüzletben utazó, indiai születésű testvérpár, David és Simon Reuben, akiknek a Rich List szerkesztői 13,1 milliárd fontos vagyont mutattak ki, 3,4 milliárd fonttal többet, mint tavaly.

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 50 éves szerzőjének a Rich List szerkesztői 600 millió font vagyont tulajdonítanak, 20 millió fonttal többet, mint tavaly, ezzel 197. helyezett. J. K. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont messze a világ leggazdagabb regényírója.

A brit zenészek vagyonlistáját továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosának és dalszerzőjének vagyona az összeállítás szerint jelenleg 760 millió font a tavaly kimutatott 730 millió font után.

McCartney anyagi helyzetén öt évvel ezelőtti nősülése is nagyot lendített. Az idén 74 esztendős ex-Beatle Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül, és a Rich List szerkesztői azóta a házaspár vagyonát összevonva számolják. Nancy Shevell személyes vagyona a lista összeállítóinak becslése szerint 150 millió fontnak felel meg.

Kertész Róbert - MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!