Nagyvilág

2016.04.25. 18:02

Gyomordaganattal műtötték a szlovák parlament elnökét

Pozsony - Sikeres gyomorműtétet végeztek el Andrej Dankón, a szlovák parlament elnökén hétfőn a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetben (NOÚ) - közölte sajtótájékoztatón a kórház vezetése.

Pozsony - Sikeres gyomorműtétet végeztek el Andrej Dankón, a szlovák parlament elnökén hétfőn a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetben (NOÚ) - közölte sajtótájékoztatón a kórház vezetése.

Andrej Danko gyomráról egy daganatot távolítottak el, de egyelőre nem tudni, hogy jó- vagy rosszindulatút.

A műtét komplikációk nélkül zajlott, a beteg már rendben van, és magához is tért - mondta az operációt követő rövid sajtótájékoztatón Jozef Dolinsky, a NOÚ igazgatója. A páciens várhatóan két hétig még kórházban marad.

A csaknem háromórás műtéti beavatkozásnak - amelynek során a páciens gyomrának egy részét is eltávolították - két célja volt: részint a gyomron talált elváltozás eltávolítása, részint pedig az, hogy kórszövettani vizsgálatot végezhessenek az eltávolított részen. Ezzel a vizsgálattal derítik ki, hogy az eltávolított rész jó vagy rosszindulatú daganatot tartalmazott-e. Ennek a vizsgálatnak az eredményei legkésőbb tíz napon belül lesznek ismertek.

Andrej Danko rövid időn belül már a második legfőbb közjogi méltóság Szlovákiában, aki komoly betegséggel kerül kórházba. Robert Fico kormányfő a múlt hét pénteken esett át sikeres szívműtéten. A szlovák miniszterelnök állapota a Szív és Érrendszeri Megbetegedések Intézetének (NÚSCCH) hétfőn kiadott rövid közleménye szerint jó. Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a kormányfő állapota napról napra javul.

A kormányfő és a parlament elnökének egyidejű betegsége és több hétig tartó munkaképtelenségük sem idézhet elő fennakadást a kormányzási folyamatban. A lábadozó kormányfő feladatait Pellegrini látja el, Andrej Dankót pedig a parlament egyik alelnöke, Bugár Béla (Most-Híd) helyettesíti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!