Nagyvilág

2016.04.03. 20:57

Illegális bevándorlás - Német belügyminiszter: túlestünk a migránsválság csúcsán

Berlin - Túlestünk a migránsválság csúcsán - közölte óvatos optimizmussal Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában.

Berlin - Túlestünk a migránsválság csúcsán - közölte óvatos optimizmussal Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában.

"Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán" - mondta a német belügyi tárca vezetője.

Maiziere nyilatkozata egy nappal azt megelőzően jelent meg a sajtóban, hogy a Brüsszel és Ankara között, a menekültáradat mérséklésére kötött megállapodás értelmében megindul a migránsok visszatoloncolása Görögországból Törökországba.

A miniszter elmondta, hogy márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami "drasztikus" csökkenés az utóbbi hónapokhoz képest, ugyanakkor a válság rendezéséhez több lépés hátra van még. Ezek közé tartozik az EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és megoldások kidolgozása arra az esetre, ha más irányba terelődik a menekülthullám, például Líbia felől érkezik és Olaszországban éri el az EU-t.

Amennyiben ezen az útvonalon ismét több ember érkezik, hasonló megoldásokat kell keresni, mint Törökország esetében, és tárgyalni kell majd az észak-afrikai államokkal. Elképzelhető például észak-afrikai befogadóközpontok létrehozása, ahová vissza lehet szállítani a Földközi-tengeren Olaszországba átkelő menedékkérőket, cserébe pedig az emberiesség jegyében át lehetne venni menekülteket az érintett észak-afrikai országból - fejtette ki Thomas de Maiziere, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Hasonlóan nyilatkozott a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyik tekintélyes politikusa, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke is, aki a Bild am Sonntag című német vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy szerinte az idén az enyhülés szakasza következik a menekültválságban. "Eléggé biztos vagyok abban, hogy 2016-ban nem érzünk majd akkora nyomást, mint tavaly" - mondta az EP elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az esetleg Észak-Afrika felől meginduló hullám miatt nem fenyeget-e az a veszély, hogy Dél-Tirolban a görögországi Idomenit idéző állapotok alakulnak ki, elmondta, hogy az olasz kormány már kiépítette az uniós menedékkérő-regisztrációs központokat - hot spotokat - az ország déli határainál, és jól felkészült egy ilyen helyzet kezelésére.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy nagyon sok ember érkezik Észak-Afrika felől, mert a menekültválságban egyszerre több kedvező fejlemény tapasztalható. Így a fegyvernyugvás Szíriában már több mint két hete tart, ami minden eddiginél hosszabb idő, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet pedig egyre inkább visszaszorul. Továbbá a februárban tartott londoni adományozói konferencia révén összegyűlő támogatásokkal jelentősen javul majd a Libanonban és Jordániában élő menekültek helyzete, és menekült-visszafogadási egyezmények lépnek életbe a térség országaival. Mindennek következtében a menekülthullám az idén csillapodik - mondta Martin Schulz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!