Nagyvilág

2016.04.14. 13:23

Illegális bevándorlás - Szakértő: nem meglepő az EU-török megállapodás végrehajtásának akadozása

Budapest - Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint nem meglepő az EU-török megállapodás végrehajtásának akadozása, hiszen az egyezmény alapját jelentő jogszabályok ellentmondásosak.

Budapest - Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint nem meglepő az EU-török megállapodás végrehajtásának akadozása, hiszen az egyezmény alapját jelentő jogszabályok ellentmondásosak.

Kovács Istvánt az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésének vitáján azt mondta: az EU-Törökország megállapodás jogi és etikai problémákat vet fel.

A stratégiai igazgató közölte: a megállapodást nem a nemzetközi szerződésekre vonatkozó szabályok szerint kötötték meg, emiatt az jogilag nem is számít annak, csupán politikai megállapodásnak. Emellett a hatályba lépéséhez a török és a görög menekültügyi szabályokat is módosítania kellett a nemzeti parlamenteknek, és ez mindkét esetben problémásan ment végbe. Törökország esetében azért, mert a nemzetközi menekültjog alapjának számító genfi egyezményt annak idején fenntartásokkal ratifikálta. A görögöknél pedig az lenne a megállapodás alapja, hogy Törökországot biztonságos harmadik országnak nyilvánítsák, csakhogy ez végül is a jogszabályban nem szerepel - közölte.

"Innentől nem kell meglepődni azon, hogy nagyon akadozik az egyezmény végrehajtása" - fogalmazott Kovács István.

Hozzáfűzte: Törökország úgy tűnik, próbálja tartani magát a megállapodáshoz, hiszen érdemben csökkent az Európába eljutók száma, de ez a szám még mindig jóval nagyobb, mint amennyit vissza sikerül küldeni.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!