Nagyvilág

2016.04.19. 08:47

Magyarország épít utat a Vereckei-hágóhoz

Ukrajna – A vereckei magyar honfoglalási emlékműhöz történt látogatása után Csutora Zsolt helyettes államtitkár ígéretet tett, hogy ha Ukrajna nem áldoz rá, magyar pénzből hozzák rendbe az odavezető utat.

Ukrajna – A vereckei magyar honfoglalási emlékműhöz történt látogatása után Csutora Zsolt helyettes államtitkár ígéretet tett, hogy ha Ukrajna nem áldoz rá, magyar pénzből hozzák rendbe az odavezető utat.

A Vereckei-hágón lévő honfoglalási emlékműnél hajtott fejet a minap a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára. A vendéget elkísérte Hennagyij Moszkal, a megyei állami közigazgatás elnöke, Barta József, a megyei közgyűlés elnökhelyettese, valamint Buhajla József és Szalipszki Endre, a magyarországi diplomáciai külképviseletek főkonzuljai – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Csutora Zsolt beismerte, hogy nagy élmény volt számára felkeresni azt a helyet, melyen át őseink jöttek a Kárpát-medencébe. Annál is inkább megható érzés volt megállni az emlékjel mellett, mert korábban soha nem volt rá módja azt felkeresni. De nemcsak a főhajtás és a 800 méteres magasságból elé táruló táj szépsége késztette a látogatásra, jövetelének sokkal inkább konkrét célja volt.

A helyettes államtitkár sokat hallott a régi országút rettenetes állapotáról, ezért döntött úgy, hogy személyesen is felméri a helyzetet. A vendég megállapíthatta, hogy az Alsóvereckétől a magyarok zarándokhelyéig vezető 12 kilométeres közlekedési vonal rendkívül rossz állapotban van, és mielőbbi felújításra szorul.

A kárpátaljai megyevezetők közölték a vendéggel, hogy a hajtűkanyarokkal tűzdelt, számos szakaszán életveszélyes országút rekonstrukciója legkevesebb 15 millió hrivnyába kerülne. Kárpátalja azonban nem rendelkezik a szükséges anyagiakkal. Mint azt Hennagyij Moszkal megjegyezte, számít Magyarország segítségére és arra, hogy a szomszédos ország támogatást nyújt az út rekonstrukciójához.

Barta József, a megyei közgyűlés elnökhelyettese hozzátette Kárpátaljának elemi érdeke az idegenforgalom fejlesztése, a történelmi emlékhelyek, a kulturális örökségünk megóvása. Így közös erőfeszítéssel a honfoglalási emlékműhöz vezető utat is fel lehet újítani.

Miután Csutora Zsolt és kíséretének tagjai, valamint a vendéglátók megkoszorúzták az emlékművet, a helyettes államtitkár a látogatás tapasztalatait összegezve kijelentette:

– Nagyon remélem, hogy amikor egy év múlva ismét felkeresem ezt a csodálatos és unikális helyet, rengeteg magyarországi és más államokból érkező turistával fogok itt találkozni, akik a megjavított országúton akadálytalanul juthatnak el a minden magyart összekötő és közös szent helyre – áll a Kárpáti igaz Szó beszámolójában

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!