Nagyvilág

2016.04.12. 10:40

Offshore-botrány - A német bankszövetség támogatja, az ellenzék bírálja a kormány pénzmosás és adókerülés elleni akciótervét

Berlin - A német bankszövetség (BdB) hétfőn támogatásáról biztosította a pénzügyminisztérium pénzmosás és adókerülés elleni akciótervét, a parlamenti ellenzék pedig bírálta azokat az elképzeléseket, amelyeket a kormányzat a "panamai dokumentumok" okozta nemzetközi offshore-botrányra válaszul dolgozott ki.

Berlin - A német bankszövetség (BdB) hétfőn támogatásáról biztosította a pénzügyminisztérium pénzmosás és adókerülés elleni akciótervét, a parlamenti ellenzék pedig bírálta azokat az elképzeléseket, amelyeket a kormányzat a "panamai dokumentumok" okozta nemzetközi offshore-botrányra válaszul dolgozott ki.

A BdB berlini tanácskozásán az érdekképviselet vezetői kiemelték, hogy a tárca tervei nemcsak a pénzügyi felügyeleti hatóságok munkáját segítik, hanem ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy ne vetüljön a bankokra a bizalmatlanság árnyéka.

A német bankok már most is sokat tesznek a visszaélések ellen, például 2014-ben csaknem 25 ezer bejelentést tettek pénzmosás gyanúja miatt, kétszer annyit, mint 2012-ben, és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) példamutatónak minősítette munkájukat - hangsúlyozták a BdB vezetői.

A pénzügyminisztérium tízpontos tervének legfontosabb és leginkább vitatott eleme, hogy nemzeti szinten létre kell hozni, majd nemzetközi szinten össze kell kapcsolni az adókerülés céljából létrehozott társaságok és alapítványok valódi tulajdonosainak nyilvántartását. Továbbá össze kell állítani az adóparadicsomok "feketelistáját", és minél több államot ösztönözni kell arra, hogy csatlakozzék a pénzügyi információk automatikus cseréjéről 2014-ben Berlinben - jórészt a német kormány törekvéseinek eredményeként - kötött nemzetközi megállapodáshoz.

A BKA-nál és a tartományi bűnügyi rendőrségi (LKA) szerveknél dolgozó rendőrök szakszervezete (Bund Deutscher Kriminalbeamter - BDK) szerint Wolfgang Schäuble terve csupán "ködösítés". A legfőbb gond, hogy a tulajdonosi szerkezetet bemutató úgynevezett átláthatósági nyilvántartáshoz csak a hatóságok férhetnének hozzá automatikusan, a civil szervezetek és szakújságírók pedig csak akkor, ha vállalják, hogy a visszaélések leleplezését célzó oknyomozó munkájuk eredményét megosztják a hatóságokkal.

"Ez a feltétel egy vicc" - mondta a ZDF országos köztelevíziónak Sebastian Fiedler, a BDK alelnöke. Kifejtette, hogy a szakmai nyilvánosság hozzájárulása nélkül a rendőrség és a bíróságok nemigen tudják ellenőrizni a nyilvántartásban szereplő adatok valódiságát. Az adatbázis minősége, használhatósága a pénzügyi átláthatóságért, a korrupció és a pénzmosás ellen küzdő civil szervezetek és a szaksajtó által jelentett nyilvánosság meglétén áll vagy bukik - tette hozzá az érdekképviseleti vezető.

Hangoztatta, hogy a pénzügyminiszter a szakértők régóta kidolgozott javaslatainak átvétele helyett csak az állami felügyeleti szervek további erősítésére törekszik.

A tervezett átláthatósági nyilvántartás hozzáférhetőségének hiányát bírálták az ellenzéki Zöldek is. Parlamenti frakciójuk vezető pénzügyi szakpolitikusa, Gerhard Schick a ZDF-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy Wolfgang Schäuble minisztériumának a hazai szabályozásban is lenne még tennivalója, mert Németország "a pénzmosás mennyországának" számít. A BKA egy 2012-es kimutatását idézve kiemelte, hogy a német ingatlanpiacon eurómilliárdokat mosnak tisztára.

"Németországnak nem mutogatnia kellene Panamára, hanem inkább a saját háza táján kellene rendet raknia" - mondta a politikus.

Wolfgang Schäuble a BdB tanácskozásán a bírálatokra reagálva azt mondta, elégséges, ha az illetékes hatóságok hozzáférnek az átláthatósági nyilvántartáshoz. Úgy vélte, az is nagy eredmény lenne, ha egyáltalán sikerülne létrehozni egy ilyen regisztert, mert a pénzmosás és az adókerülés elleni küzdelem "átkozottul nehéz".

A Bundestag másik ellenzéki pártja, a Baloldal azért is bírálta a minisztert, mert a tárca felügyelete alá tartozó szövetségi nyomda (Bundesdruckerei) feltűnt a Mossack Fonseca Panama-iratok néven is ismert kiszivárogtatott adatbázisában. A Baloldal szerint a miniszternek személyesen kell magyarázatot adnia az ügyre, és tűrhetetlen, hogy ezt eddig nem tette meg.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Wolfgang Schäuble közreműködésével többévi munkával hozta tető alá a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi egyezményt. A megállapodás szerint a részes államok bevezetik az OECD keretében kidolgozott szabályokat, amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek az adott ország állampolgárai, vállalkozásai, alapítványai által az egyezményben részes más országokban végzett pénzügyi tevékenységből származó jövedelmek adataihoz, így a kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is.

A közös rendszer azt a célt szolgálja, hogy a részt vevő országok között a pénzek átcsoportosításával ne lehessen jövedelmeket eltitkolni az adóhatóságok elől. Az információcsere 2017-ben kezdődik, és az együttműködés első szakaszában a 2015. december 31. után keletkező adatokra vonatkozik majd. Az egyezményhez több mint 90 állam és terület csatlakozott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!