Nagyvilág

2016.05.30. 14:17

A Jobb Szektor orvlövészei lőttek az EBESZ munkatársaira

Ukrajna - Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetője is tagja volt annak a járőrcsapatnak, amelyre ukrán oldalról nyitottak tüzet a donyecki Avgyijivka közelében.

Ukrajna - Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetője is tagja volt annak a járőrcsapatnak, amelyre ukrán oldalról nyitottak tüzet a donyecki Avgyijivka közelében.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet békemissziójának tagjai azért érkezett a térségbe, hogy egy korábbi összecsapás áldozatainak holttestét kihozzák a harci övezetből. Csütörtökön az ukrán kormányerők egyik szakasza a fegyvercsendet kihasználva próbálta áttörni a szakadárok vonalát, hogy elfoglaljon egy stratégiailag fontos pontot. Azonban heves ellenállásba ütköztek, mely során három szakadár és hat kormánykatona elesett.

Hug és társai a helyszínre érve szombatra tűzszünetet alkudtak ki a szembenálló felekkel arra az időre, amíg összeszedik a holttesteket. Ám a helyszín közelébe érve mesterlövészek nyitottak tüzet rájuk. A fedezékbe húzódott EBESZ-megfigyelőknek sikerült bemérniük, hogy az ukrán kormányerők fél kilométerre eső állásaiból lőnek rájuk, ahol a Jobb Szektor zászlóaljának csapatai állomásoznak. Távcsövekkel több egyenruhást is láttak a szóban forgó lőállásnál, akik a fegyvereiket lóbálva gyalázkodó szavakat ordibáltak feléjük.

A halott katonákat végül is sikerült összeszedniük, és biztonságos helyre szállítaniuk. A történtekről Ertugrul Apakan, az ukrajnai EBESZ küldöttség vezetője számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján. A török politikus aggodalmát és növekvő felháborodását fejezte ki a biztonsági szervezet Ukrajnában tevékenykedő tagjait mindkét szemben álló fél részéről érő mind gyakoribb inzultusok és támadások tekintetében – írja a RIA Novosztyi

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!