Nagyvilág

2016.05.09. 17:36

Magyar katonasírokat újítanak fel Kárpátalján

Huszt - Az I. és II. világháborúban elesett magyar katonák sírjainak rendbehozatalán munkálkodik a legendás huszti vár tövében a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület.

Huszt - Az I. és II. világháborúban elesett magyar katonák sírjainak rendbehozatalán munkálkodik a legendás huszti vár tövében a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület.

Május első napjaiban serény emberek nyírták a füvet, vágták ki a felesleges fákat és állítják egyenesbe az eldőlt kereszteket. A Vigyázók Egyesülete a magyar védelmi tárca megbízásából, Huszt város vezetésével, valamint a helyi egyházi és polgári szervezetekkel egyeztetve, a szükséges hivatalos papírok birtokában fogott hozzá a Várhegyen lévő világháborús temetők felújítási munkálataiba.

– A múlt heti kezdést megelőzően már tavaly decemberben megkezdtük a tárgyalásokat a Huszti Városi Tanács képviselőivel – mondja Hangácsi István elnök. – Ezzel párhuzamosan a Honvédelmi Minisztérium szintén felvette a kapcsolatot a sírkertek felújítása ügyében a kijevi állami szervekkel és megkérték a szükséges engedélyeket.

A Vigyázók vezetője hangsúlyozza, hogy Huszt esetében egy olyan I. és II. világháborús temető rekonstrukciójáról van szó, amely a későbbiekben nem csak helyi szintű emlékhely, hanem a „szemnek is jól eső” turisztikai nevezetesség, és – remélhetően – egy a huszti vár alatt lévő magyar nemzeti kegyhely is lesz.

Az előttük álló munkák időtartama legalább 3 évre becsülhető. 2016-ra sikerült elvégezni a helyi és magasabb szintű engedélyek beszerzését. Folyamatban vannak a bel- és külföldi irattári és levéltári kutatások az itt nyugvók személyazonosságának megállapítása érdekében. Majd a helyszínen felmérik és feltérképezik a katonasírokat.

A napokban végezték el a temetőben és környezetében a rekonstrukciós munkák előkészítését: a beteg és kiszáradt fák kitermelését, a szükséges folyamatos zöldmunkákat, vagyis a fűnyírást, metszést, gereblyézést.

– Május 6-ig a fák egy részét távolítottuk el az I. világháborús részről és megkezdtük az 1944-es hantok megtisztítását is – mondja Hangácsi István. – Sikerült felmérnünk a Nagy háborúból megmaradt kőkeresztek állapotát is annak érdekében, hogy már egy előzetes számvetést készíthessünk felújításukra, illetve legyártásukra.

A tevékenységben alapvetően a Vigyázók Egyesület tagjaira számítanak, de szívesen fogadnak minden önkéntes segítő kezet. Huszton a hét Vigyázó mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének tagjai, a római katolikus egyházközség hívei is ott voltak a temetőben és keményen kivették részüket a dolgokból.

– Kellemes meglepetésként ért bennünket, hogy a husztiak szendvicseket, üdítőt és kávét hoztak fel a temetőhöz – mondja az Egyesület elnöke. – Ez egy olyan gesztus volt, amivel eddig nem igazán találkoztunk idekint. Jólesett…

A huszti tevékenység első szakaszának végeztével most a taracközi (Tereszva) II. világháborús síravatás következik a sorban. Május 26-án kerül felszentelésre annak a 29 honvédnek a közös sírja, akiket 1944 nyarán és őszén helyeztek örök nyugalomra az ottani pravoszláv temetőben. A

helyszínen az utolsó simításoknál tartanak: vésik a neveket a sírkőre, és készül a sírhoz vezető járda.

A Kárpátalján folyó munkák anyagi fedezetét a tagság befizetései, adományok és a Honvédelmi Minisztérium pénzügyi támogatása jelentik. Taracköz esetében ez kiegészül Szentendre város egyszeri finansziális segítségével is – tájékoztat Hangácsi István.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!