Nagyvilág

2016.05.25. 17:53

Orosz-ukrán fogolycsere - Kreml: Szavcsenko kegyelemben részesült, a két orosz fogoly hazatért

Moszkva - Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelemben részesítette az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenkót, az ukrán katonanőre kicserélt két, Kijevben elítélt orosz katona, Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov pedig Moszkvába érkezett - közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Moszkva - Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelemben részesítette az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenkót, az ukrán katonanőre kicserélt két, Kijevben elítélt orosz katona, Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov pedig Moszkvába érkezett - közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Ma az Állami Vámbizottság Rosszija repülőgépe a moszkvai Vnukovo repülőtérre szállított két orosz állampolgárt, Jerofejevet és Alekszandrovot, akik Kijevben voltak. Ezzel egy időben Putyin elnök aláírta a Szavcsenkónak megkegyelmező rendeletet, és őt Kijevbe szállították egy érte Rosztov-na-Donuba érkező ukrán gépen" - mondta Peszkov.

Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko, aki tagadta ezt, 22 év börtönbüntetést kapott.

A két orosz önkéntest, akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, terrorizmus és támadó háborúban való részvétel miatt ítélték 14 évre és vagyonelkobzásra. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét, az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy a két férfi elfogása idején nem volt aktív katona.

A Kreml szóvivője szerint az elnök egyelőre nem tervezi, hogy találkozzon Jerofejevvel és Alekszandrovval. Peszkov elmondta, hogy a kegyelmi rendelet aláírását megelőzően Putyin fogadta a Kelet-Ukrajnában életét vesztett két orosz újságíró hozzátartozóit, akik március 22-én, illetve 23-án, emberiességi megfontolásból kértek amnesztiát Szavcsenko számára.

Putyin köszönetet mondott nekik a kegyelemre vonatkozó álláspontjuk miatt. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ehhez hasonlatos, az emberiesség alapján megtett lépések hozzá fognak járulni a szembenállás mérséklődéséhez a Donyec-medencei konfliktusövezetben, és segítenek megelőzni a tévések halálához hasonló borzalmas és fölösleges veszteségeket.

A Kommerszant című orosz napilap online szerkesztősége úgy értesült, hogy az elítéltek kicseréléséről szóló végleges megállapodás az ukrajnai válság rendezésében közreműködő "normandiai négyek" csúcsszintű - Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár közötti - keddi telefonos megbeszélése során született meg. Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban több ízben is magas szinten járt közben Szavcsenko szabadon bocsátása érdekében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!