Nagyvilág

2016.06.14. 12:02

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése áprilisban

Luxembourg - Az elemzői előrejelzéseket lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése áprilisban - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett jelentéséből.

Luxembourg - Az elemzői előrejelzéseket lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése áprilisban - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett jelentéséből.

Áprilisban szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 1,1 százalékkal emelkedett az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Az Európai Unió 28 tagállamának ipari termelése 1,3 százalékkal emelkedett áprilisban havi bázison.

Márciusban az euróövezet ipari termelése 0,7 százalékkal, az EU ipari termelése pedig 0,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Éves összevetésben az euróövezet ipari termelése 2,0 százalékkal, az Európai Unióé pedig 2,5 százalékkal nőtt áprilisban.

Az euróövezet ipari termelésére elemzők havi bázison 0,7 százalékos, éves bázison pedig 1,3 százalékos növekedést jeleztek előre áprilisra.

Havi összevetésben a legnagyobb növekedést áprilisban Írország ipari termelése érte el, 6,7 százalékosat. Portugália ipari termelése 6,4 százalékkal, Észtországé 5,9 százalékkal, Magyarországé 5,4 százalékkal nőtt. A legnagyobb visszaesését Horvátországban regisztrálták áprilisban, 2,8 százalékosat, illetve Litvániában 2,7 százalékosat és Lettországban 2,0 százalékosat.

Az idén áprilisban 2015 áprilisához képest a legnagyobb mértékben Szlovákia ipari termelése növekedett, 7,2 százalékkal. A lengyel ipari termelés 5,9 százalékkal, a szlovén 5,3 százalékkal, a magyar 5,2 százalékkal, a horvát pedig 5,0 százalékkal nőtt az idén áprilisban a tavalyihoz képest. Máltán 3,6 százalékos, Luxembourgban 2,5 százalékos, Litvániában 1,3 százalékos, Lettországban 0,5 százalékos volt az éves csökkenés.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!