Nagyvilág

2016.06.16. 09:38

Orlandói lövöldözés - Vádat emelhetnek a támadó felesége ellen

Washington - Bűnrészesség vádjával foghatják perbe az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének feleségét, akire egyes sajtóhírek szerint akár halálos ítélet kiszabását is kérhetik.

Washington - Bűnrészesség vádjával foghatják perbe az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének feleségét, akire egyes sajtóhírek szerint akár halálos ítélet kiszabását is kérhetik.

Emellett további újabb részletek kerültek napvilágra az orlandói tömegmészárlásról: például az, hogy az elkövető - akinek nevét egyes amerikai médiumok következetesen nem hajlandóak kiejteni - a merénylet előtt még felhívta a barátját, hogy elbúcsúzzon tőle, telefonált az egyik helyi tévécsatornának, hogy közölje, ő lövöldözik a melegbárban és telefonált feleségének is. Az amerikai sajtóban idézett tanúvallomásokból az bontakozik ki, hogy Omar Mateen mintha kettős életet élt volna. Ezt erősítette meg a CNN hírtelevíziónak adott interjújában a férfi első felesége, Sitora Yusufiy is, aki a többi között arról beszélt, hogy volt férje zavart, bizonytalan nemi identitású és mély konfliktusokkal terhelt ember volt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatai most Mateen második feleségére, Noor Zahi Salmanra összpontosulnak. Egyre erősebb a gyanú ugyanis, hogy a 30 éves asszony tudott férje szándékairól, de nem jelentette - ezért pedig vádat is emelhetnek ellene. A Fox televízió szakértőre hivatkozva jelentette, hogy az asszonyra akár halálbüntetést is kérhetnek, terrorista akció támogatásáért.

Az már a nyomozókkal teljes mértékben együttműködő nő vallomásaiból kiderült, hogy jelen volt a fegyvervásárlásnál, és kétszer is elkísérte férjét a Pulse nevű melegbárba, áprilisban pedig Disneyworld egyik bevásárlóközpontjába is, ahol Mateen szintén merényletet tervezett. A nyomozók azt feltételezik, hogy mind a melegbárban, mind a Disneynél a terepet térképezték fel. Noor Salman a kihallgatásokon azt mondta a nyomozóknak, hogy megpróbálta lebeszélni a férjét arról, hogy bármilyen erőszakhoz folyamodjék, és azt állította, nem tudott arról, hogy szombaton este a férje hová indult.

Angus King szenátor, a szenátus hírszerzéssel foglalkozó bizottságának vezetője külön tájékoztatást kapott az FBI-tól az ügyről, s a CNN hírtelevízióban megerősítette, hogy az információk szerint Noor Salman "tudott valamit" arról, mi történhet majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!