Nagyvilág

2016.07.28. 07:41

400 vasúti vezető ellen folyik nyomozás Ukrajnában

Ukrajna - A csúcsvezetők őrizetbe vételét követően tovább gyűrűzik a korrupciós botrány az ukrán állami vasúttársaság berkeiben.

Ukrajna - A csúcsvezetők őrizetbe vételét követően tovább gyűrűzik a korrupciós botrány az ukrán állami vasúttársaság berkeiben.

Eddig mintegy négyszáz vezető beosztású vasúti tisztviselővel szemben kezdeményezett bűnügyi eljárást a nemzeti korrupcióellenes iroda (NABU) – jelentette be az ország közlekedési és hírközlési infrastruktúrájáért felelős miniszter. Volodimir Omeljan elmondta, hogy a vasúttársaság berkeiben elvégzett belső vizsgálat visszaélések tömegét tárta fel, ami nem csupán egy-két csúcsvezetőhöz köthető, hanem csoportos jellegű.

A bűncselekmények skálája az állami vagyon elherdálásától a vesztegetésen át a tetemes összegű sikkasztásokig terjed. A NABU nyomói legutóbb például egy olyan negyedmilliárd hrivnyás közbeszerzési ügyletet vizsgáltak, melynek során az Ukrzaliznicja a piaci árnál 15-20 százalékkal drágábban vásárolt eszközöket és berendezéseket a beszállítótól. Ily módon mintegy 35 millió hrivnya (400 millió Ft) vándorolt a különböző zsebekbe.

Az ehhez hasonló ügyletek hatékonyabb kiszűrése érdekében egy olyan elektronikus nyilvántartási rendszert kívánnak bevezetni a vasútnál, amely átláthatóvá teszi a fejlesztéseket illető pénzmozgásokat – mondta a miniszter.

A korrupcióellenes iroda nyomozói legutóbb épp a vasúttársaság közbeszerzéseivel foglalkozó aligazgatóját vették őrizetbe. A napokban pedig ismeretlen tettesek a lakása közelében rabolták el az Ukrzaliznicja áramellátásáért felelős igazgatóságának vezetőjét, akiről azóta sincs hír, és váltságdíjat sem követelnek érte – emlékeztet a RIA Novosztyi hírügynökség.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!