Nagyvilág

2016.07.07. 19:03

Lázár: Magyarország az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében érdekelt

Budapest - Lázár János szerint Magyarország az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében, elmélyítésében érdekelt.

Budapest - Lázár János szerint Magyarország az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében, elmélyítésében érdekelt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: folyamatosan konzultálnak az osztrák rendészeti szervekkel, és Magyarország semmi olyat nem tesz, amely akadályozná a magyar-osztrák együttműködést. Magyarország igyekszik Ausztriával közösen megoldást találni a nehézségekre - jelentette ki.

"Az osztrák-magyar konfliktusoknak komoly történelmi hagyományuk van" - fogalmazott, hozzátéve: ezek a viták mindig megegyezéssel végződnek. "Semmiféle válaszlépésben, reakcióban nem szeretnénk részt venni" - jelentette ki, a kapcsolatok javulása mellett kiállva.

Jelezte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Budapestre Christian Kern osztrák kancellárt, aki várhatóan a következő hetekben ide látogat, és folyamatos belügyi együttműködést alakítanak ki annak érdekében, hogy az elkerülhetetlen ellenőrzések a legkisebb kellemetlenséget okozzák azoknak, akik az országhatárra érnek.

Lázár János hangoztatta: Magyarországnak a biztonság a legfontosabb, ennek rovására semmilyen kompromisszum nem képzelhető el. Kiemelte: ellenőrzés nélkül nem jöhet senki, csak olyan, akit Magyarország beenged a határon és hozzájárul a tartózkodásához. Meg kell védeni a jogunkat, hogy eldönthessük, kit engedünk be, meg kell védeni a határokat, ezért volt szükség az erre vonatkozó jogszabályok átalakítására - magyarázta.

Hangsúlyozta: méltánytalan európai politikusok és nemzetközi szervezetek részéről Magyarországot vádolni, szolidaritást számon kérni rajta. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország - nagyrészt saját forrásból - védi Európa határait, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak idejönni? - tette fel a kérdést.

A miniszter közölte: a kormány felkészült a pénteken kezdődő NATO-csúcstalálkozóra. A NATO két éve úgy döntött, hogy jelentősen növelni kell a védelmi kiadásokat, és Magyarország honvédelmi forrásai 20 százalékkal növekedtek 2010-hez képest. Bár ez még messze van a szövetség elvárásaitól, az első lépéseket megtették az elmúlt években, és ezt folytatják is, hogy a honvédség megerősödjön - mondta.

Arra is kitért, hogy a kormány megtárgyalta Áder János köztársasági elnök döntését a népszavazás kiírásáról, mert a kormányzathoz tartozó szervezetek felelősek a referendum előkészítéséért és lebonyolításáért, továbbá mert a kormány kezdeményezte a népszavazást. Azt kérik minden választópolgártól, hogy menjen el voksolni, mondja el a véleményét, erősítse meg a kormányt a küzdelmében, amelyet most is folytat. Magyarország és Európa védelme ugyanis ma a magyar kormány feladata, ezért is alakították át a vonatkozó jogszabályokat - magyarázta.

Lázár János kérdésre válaszolva megismételte múlt héten közölt magánvéleményét, amely szerint "tiszta szívvel" nem tudna az EU-ban maradás mellett dönteni. Mint mondta, az elmúlt egy hétben több kritikát és észrevételt kapott, amiért világosan elmondta a kételyeit. Úgy fogalmazott, pesszimista abban a tekintetben, hogy a jelenlegi uniós intézményrendszer megjavítható-e, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Európa nem egyenlő az Európai Bizottsággal vagy az Európai Unióval. Úgy vélte, ami az uniós intézményekben zajlik, nem az előnyére válik Európának, és a bizottságnak is köszönhető, hogy az egyik legfontosabb tagállam kilép. Ahogy ma a bizottság és az EU működik, az taszítja az embereket - mondta. Hozzátette: mindez azonban fideszes politikusként a véleménye, és nem a kormány álláspontja.

A miniszter arra is kitért, hogy Nagy-Britannia a világ legsikeresebb nemzetei közé tartozott az elmúlt évszázadokban, és súlyos tévedés elítélni azokat, akik a Brexitre szavaztak.

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos eljárása a végéhez közeledik, lezárultak az egyeztetések, remélhetőleg véget érhetnek a kormány és az EU közötti egyeztetések, pont kerülhet az ügy végére.

Megkérdezték arról is, hogy létesül-e új befogadóállomás Kiskunhalason. A miniszter erre azt felelte: a kormány nem döntött erről, és bármilyen döntés esetén a várossal konzultálnának. Hozzátette, hogy ezen létesítmények kihasználtsága jelenleg magas, de megítélése szerint a most bevezetett intézkedések - a nyolc kilométeres mélységi ellenőrzés és a belépési pontra szállítás - csökkenteni fogják a nyomást, nem lesz szükség új állomásra. A kormány a bezárás pártján van - hangoztatta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!