Nagyvilág

2016.07.04. 17:18

Legalább 30 drogkereskedővel végeztek a Fülöp-szigeteken, mióta Duterte hivatalba lépett

Manila - Legalább 30 feltételezett drogkereskedővel végeztek a Fülöp-szigeteken, mióta Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök letette hivatali esküjét a múlt héten - közölte hétfőn a Spiegel Online című német internetes lap.

Manila - Legalább 30 feltételezett drogkereskedővel végeztek a Fülöp-szigeteken, mióta Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök letette hivatali esküjét a múlt héten - közölte hétfőn a Spiegel Online című német internetes lap.

Duterte korábban a bűnözés "kiirtásával" kampányolt a Fülöp-szigeteken, és a kábítószerkereskedők lelövésével fenyegetett. A szélsőséges véleménynyilvánításairól ismert Duterte már többször támogatásáról biztosította a rendőröket abban az esetben, amikor olyan bűnözőket ölnek meg, akik erőszakos ellenállást tanúsítanak.

Az elnök június 30-án lépett hivatalba, és azóta legalább 30 feltételezett drogkereskedővel végeztek a hatóságok - közölte az ország rendőrsége.

Ronald dela Rosa fülöp-szigeteki rendőrfőnök szerint a múlt hónapban mintegy 100 fegyveres drogkereskedőt öltek meg a rendőrséggel történt összecsapások során. Emellett 180 kilogramm, nagyjából 900 millió peso (5,4 milliárd forint) értékű metamfetamint foglaltak le a hatóságok. A kábítószert a Cagayan tartomány egyik elhagyatott tanyáján találták a hatóságok. Egyelőre nem tudni, hogy a drogot ott állították elő, vagy az külföldről származik.

Röviddel csütörtöki beiktatását követően Duterte amellett, hogy ismételten kiállt kemény bűnmegelőzési politikája mellett, felszólította a lakosságot: saját kezükkel öljék meg a kábítószerfüggőket. Duterte a The Guardian című liberális brit lap szerint úgy nyilatkozott: aki egy kábítószerfüggőt ismer, az menjen és ölje meg.

A brit lap szerint a fülöp-szigeteki elnök kikelt a drogkereskedőkkel szemben is: "Ezek a gazemberek tönkreteszik gyerekeinket. Figyelmeztetlek titeket, ne csatlakozzatok hozzájuk, még akkor se, ha rendőrök vagytok, mert megöllek titeket" - fenyegetett a szókimondó politikus. Duterte korábban számos rendőrt azzal vádolt, hogy közük van a drogkereskedelemhez.

Duterte azzal hívta fel magára a figyelmet a szegény délkelet-ázsiai országban, hogy a választási kampányában azt ígérte, ismét bevezeti a halálbüntetést, engedélyezi a rendőröknek, hogy ellenszegülés esetén a helyszínen agyonlőjék a szervezett bűnözéssel gyanúsított személyeket, valamint betiltja az alkohol fogyasztását nyilvános helyen.

A bűnözéstől, szegénységtől és korrupciótól szenvedő Fülöp-szigetek lakosságának körében pozitív fogadtatásra találtak Dutertének, Davao város távozó polgármesterének elképzelései.

Duterte májusban tartott elnökválasztáson fölényes győzelmet aratott. Ő az első elnök az ország élén, aki a Fülöp-szigetek déli részében lévő, forrongó Mindanao térségéből származik.

Benigno Aquino korábbi államfőtől és az előtte hivatalban lévő elnökök többségétől eltérően Duterte nem az ország egyik nagybirtokos családjából származik.

Jogvédők szerint Davao város polgármestereként a városban halálosztagokat tűrt meg, amelyek több száz drogkereskedőt öltek meg. Duterte ezt sosem tagadta, a törvényhozást pedig azzal fenyegette meg, hogy feloszlatja, ha nem támogatja keményvonalas politikáját.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!