Nagyvilág

2016.07.24. 12:46

Müncheni lövöldözés - Három sebesült még életveszélyben van

Berlin - A müncheni lövöldözés sebesültjei közül hárman továbbra is életveszélyben vannak - közölte vasárnap a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

Berlin - A müncheni lövöldözés sebesültjei közül hárman továbbra is életveszélyben vannak - közölte vasárnap a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

A pénteki lövöldözésben tízen sebesültek meg súlyosan, lőtt sebesüléssel négy embert ápolnak.

A frissített adatok szerint 35 ember sérülést meg a lövöldözéssel összefüggésben, de többen nem a helyszínen - a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontnál -, hanem a belvárosban kitört pánikban.

Péntek este egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár 9 embert agyonlőtt, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai. Valószínűleg lelki beteg volt és beilleszkedési gondjai voltak az iskolában. Erre utal a többi között a támadás közben készült videofelvétel, amelyen a bevásárlóközpont parkolóházának tetején állva azt kiabálta, hogy "hét éven keresztül gyötörtek". A rendőrségi nyilvántartásokban egy bántalmazás és egy lopás sértettjeként szerepel, vagyis megverték és meglopták.

Az áldozatok állampolgárságáról a bajor hatóságok egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat, a német sajtóban megjelent feltételezések szerint azért, mert még nem tudták értesíteni valamennyi áldozat hozzátartozóit. Budapesti, pristinai, isztambuli és athéni hivatalos bejelentésekből tudható, hogy van közöttük egy 15 éves magyar állampolgár, három török és három koszovói, valamint egy görög állampolgár.

Az áldozatok közül nyolcan 14-20 év közöttiek voltak, a kilencedik 45 éves volt. Azt még nem tudni, hogy az elkövető célzottan külföldiek vagy kiskorúak életére tört-e.

A politikai vita az eset tanulságairól már elkezdődött. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, a jobbközép CDU politikusa és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) elnöke vasárnapi interjúkban a fegyvertartás szabályainak felülvizsgálatára helyezte a hangsúlyt.

Thomas de Maiziere egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a münchenihez hasonló vérengzésekben az interneten elérhető erőszakos videóknak és az erőszakos számítógépes játékoknak is van szerepe.

Erről beszélt egy vasárnapi interjúban a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője, Volker Kauder is, aki szerint "az internet szabadsága nem abszolút érték", és határt kell szabni mindennek, ami erőszakra ösztönöz.

A politikus a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elviselhetetlennek nevezte, hogy még mindig elérhető az interneten a hétfői würzburgi baltás támadás elkövetőjének videója. Hangsúlyozta, hogy ez még inkább a bűncselekményre vonhatja a figyelmet, és arra ösztönözhet másokat, hogy kövessék az öt embert megsebesítő iszlamista támadó példáját.

Hozzátette, hogy meg kell vizsgálni a belső nézőpontú - a játékteret a játékos szemszögéből ábrázoló - erőszakos számítógépes játékok szabályozását is.

Várhatóan a német hadsereg (Bundeswehr) belföldi bevetésének alkotmányos szabályozása is vitatéma lesz a würzburgi és a müncheni eset révén. Ezt jelzi, hogy Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy interjúban - amely Würzburg után, de még München előtt készült - azt mondta, lehetőséget kell adni a rendőrségnek arra, hogy terrorveszély esetén segítséget kérjen a Bundeswehrtől.

A CSU-s politikus a Welt am Sonntagnak érthetetlennek nevezte, hogy a nemzeti hadsereg jól kiképzett katonáit nem lehet bevetni belföldön rendkívüli helyzetekben, holott ez más európai országokban teljesen természetes.

A történelmi okokból adódó korlátozás idejétmúlt, "nem a weimari köztársaságban vagyunk, demokráciánk teljes mértékben stabil" - mondta a bajor belügyminiszter.

A CDU/CSU régóta sürgeti a korlátozás lazítását alkotmánymódosítással, az SPD ezt ellenzi. A koalíciós pártok a közelmúltban abban állapodtak meg, hogy nincs szükség az alaptörvény módosítására, mert a mostani szabályozás keretei között is be lehet vetni katonákat rendkívüli helyzetekben, a biztonsági szervek felügyelete alatt.

Egy katonai rendészeti egységet készenlétbe is helyeztek péntek este, mert sokáig nem lehetett tudni, hogy terrortámadás történt-e Münchenben - mondta Urusula von der Leyen a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!