Nagyvilág

2016.07.22. 17:21

Új iránymutatást adott ki a női szerzetesrendeknek a pápa

Vatikánváros - A közösségi média használatára is kitér pénteken kiadott, a női szerzetesrendeknek szóló úgynevezett apostoli konstitúciójában Ferenc pápa.

Vatikánváros - A közösségi média használatára is kitér pénteken kiadott, a női szerzetesrendeknek szóló úgynevezett apostoli konstitúciójában Ferenc pápa.

Az egyházfő emellett a kontemplatív, azaz szemlélődő, elmélkedő életet segítő tanácsokat fogalmaz meg, és kitér a női szerzetesrendek fennmaradásának kérdésére is.

A külvilágtól elzárkózva élő szerzetesnőkhöz intézett, latinul Vultum Dei quaerere (Isten arcát keresni) kezdetű apostoli konstitúció a szerzetesrendek működését szabályozza.

A dokumentum vatikáni bemutatásán José Rodríguez Carballo érsek, a Római Kúria szerzetesrendekkel foglalkozó kongregációjának vezetője hangsúlyozta, hogy a női szerzetesrendeknek szóló apostoli konstitúció régóta váratott magára, mert 66 évvel ezelőtt utoljára XII. Pius adott ki hasonló dokumentumot.

A rendek fennmaradásának kérdésével összefüggésben Ferenc pápa kiemeli, hogy egyes rendek külföldi "toborzással" igyekeznek biztosítani az utánpótlást, s szavatolni fennmaradásukat, ez azonban szerinte igazi hivatástudat nélkül nem jelent hosszú távú megoldást. Ferenc pápa javaslatai szerint a kevesebb szerzetest számláló vagy szegényebb rendek "hálózatba szerveződve" tudnak jobban működni.

Ferenc pápa szerint az internetes közösségi kultúrától ma már a kontemplatív közösségek sem "mentesülnek", éppen ezért arra kéri a szerzetesnőket, ne engedjenek a túlzott internethasználat és a közösségi oldalakon való részvétel kísértésének.

A pápa egyik legelső látogatása 2013 októberében az Assisi kolostoraiban elzárkózva élő szerzetesnőkhöz vezetett. Akkor a tévékamerák előtt azt tanácsolta nekik, hogy mosolyogjanak többet. Tavaly márciusban nápolyi látogatása során Ferenc pápát a város székesegyházában a klauzúrás szerzetesnők olyan kitörő örömmel üdvözölték, hogy Crescenzio Sepe nápolyi érseknek kellett rájuk szólnia, hogy ne zavarják az egyházfőt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!