Nagyvilág

2016.08.05. 14:18

Újabb máskéntgondolkodó ügyében hoztak ítéletet Kínában

Peking - Felforgató tevékenység miatt 3 év börtönbüntetést kapott pénteken egy kínai veterán máskéntgondolkodó aktivista, aki sorrendben a negyedik az ezen héten hasonló vádakkal Tiencsinben elítéltek között. A büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztették.

Peking - Felforgató tevékenység miatt 3 év börtönbüntetést kapott pénteken egy kínai veterán máskéntgondolkodó aktivista, aki sorrendben a negyedik az ezen héten hasonló vádakkal Tiencsinben elítéltek között. A büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztették.

Az 55 éves Kuo Hung-kuo büntetése azért volt viszonylag enyhe, és végrehajtását is azért függesztették fel, csakúgy, mint kedden egy másik aktivistáét, Csaj Jan-minét, mert együttműködők voltak az ügyészekkel és mindketten terhelő vallomást tettek volt kollégájukra.

Kuo egyik bűne az volt, hogy 2014-ben részt vett egy olyan tajvani fórumon, amelyen a Kínához tartozó Hszincsiang, Tibet és Belső-Mongólia függetlenedésének támogatói számára hívott össze egy amerikai nem kormányzati szervezet. Állítólag egy kínai "színes forradalom" kirobbantásának lehetőségeit is megvitatták.

Kuót Hu Sing-ven küldte Tajpejbe, aki egyúttal egy földalatti egyházat is vezetett, amelynek Kuo aktív tagja volt. Hu Sin-ven szerdán kihirdetett ítélete 7 és fél év börtön volt.

Kuo a vád szerint egy későbbi alkalommal összejövetelt szervezett, amelyen a meghívottakkal arról cseréltek eszmét, hogy miként lehetne a tüntetéseket és az elfajuló munkaügyi vitákat a kommunista párt vezető szerepének meggyengítésére felhasználni.

A férfi kijelentette, hogy bűnösnek tartja magát, és vétke miatt a nyilvánosság előtt kifejezte sajnálatát. Mint mondta, úgy érzi, hogy "külföldi erők hátsó szándékkal kihasználták". Azt is közölte, hogy nem fog fellebbezni az ítélet ellen.

Az ezen a héten elítéltek azok közé az ügyvédek, aktivisták és segítőik közé tartoznak, akiket tavaly nyáron gyűjtöttek be a hatóságok kampányszerűen. Azzal gyanúsították őket, hogy megrendelésre szerveztek tüntetéseket konkrét ügyekben, helyenként a bírósági eljárást befolyásoló szándékkal. A "statisztáknak" állítólag alkalmi fellépési díjat fizettek; előfordult, hogy cikkeket írattak, fényképeket, videókat készítettek, majd felöltötték őket az internetre.

Az ügyvédek és társaik elleni kínai hatósági fellépést számos nemzetközi emberjogi szervezet és kormány bírálta, a "jogvédő aktivisták" bezárását az "elnyomó hatalom" önkényes megnyilvánulásának feltüntetve.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!