Nagyvilág

2016.09.05. 13:39

A CSU és az AfD szerint Angela Merkel a hibás a CDU választási kudarcáért

Berlin - Angela Merkel német kancellár és menekültpolitikája a felelős az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választási kudarcáért a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a vasárnapi választáson a CDU-t maga mögé utasító Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt vezetőinek hétfői nyilatkozatai szerint.

Berlin - Angela Merkel német kancellár és menekültpolitikája a felelős az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választási kudarcáért a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a vasárnapi választáson a CDU-t maga mögé utasító Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt vezetőinek hétfői nyilatkozatai szerint.

Alexander Gauland, az AfD alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak arra a kérdésre, mit tanulhatnak a vetélytársak a Meckelnburg-Elő-Pomerániában első nekifutásra a CDU-t megelőző, a szavazatok 20,8 százalékával a második helyre befutó AfD-től, elmondta: a többi párt megtanulhatná, hogy nem lehet olyan politikát csinálni, amelyet az emberek nagy része ellenez.

Például Angela Merkel menekültpolitikáját sok ember "mélyen elutasítja, de mindig azt halljuk, hogy nincs alternatívája, ezért tovább kell folytatni, ez pedig természetesen oda vezetett, hogy mi (a kancellár menekültpolitikáját élesen bíráló AfD) aratunk nagy sikereket" - tette hozzá.

Mindez azt jelenti, hogy "ezek nem a mi sikereink, hanem a többiek sikertelensége".

Alexander Gauland - aki 40 évig a CDU tagja volt, majd 2013-ban távozott a pártból és részt vett az AfD megalapításában - hétfőn a többi között a Phoenix országos köztelevíziónak is nyilatkozott, amelynek arra a kérdésére, sajnálja-e egykori pártját, azt mondta, hogy egyáltalán nem érez részvétet, mert a CDU annyira átalakult, hogy "már csak egy üres váz, amelyen Angela Merkel trónol", és a Merkel-féle menekültpolitikán kívül semmi mást nem csinál, "ezért nagyon örülök, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában elhúztunk mellette".

A politikus kifejtette: az AfD-nek egészen addig "fundamentális ellenzéki" politikát kell követnie, amíg annyira megerősödik, hogy egyedül vagy egy koalíció legnagyobb pártjaként kerüljön hatalomra. Mint mondta, az AfD ellenzékben sokkal nagyobb hatást tud kifejteni, mint egy koalíció kisebbik tagjaként, "néhány államtitkári tisztséget" megszerezve.

Úgy vélte, az AfD már eddig is nagy hatást gyakorolt a szövetségi kormányra, például "nélkülünk nem valósult volna meg mindaz, amit a kancellár a támogat és követel" politikájának nevez - utalt az integrációs törvényre, amely a többi között lehetőséget ad a tartományoknak, hogy a nemzetiségi zárványok, gettók kialakulásának megelőzése céljával három évre "röghöz kössék" a menekülteket, vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státusszal felruházott embereket, vagyis előírják nekik, hol lakhatnak, vagy hol nem lakhatnak.

Alexander Gauland hangsúlyozta: egy tartományi vagy szövetségi szintű koalíció kisebbik tagjának helyzetével szemben ellenzéki szerepben "sokkal erősebbek vagyunk, mert űzzük, hajtjuk előre" a hatalmon lévőket, akik "szüntelenül rettegnek a mandátumuk elvesztésétől".

Az AfD-nek továbbra is arra kell törekednie, hogy "a régi pártok a mi álláspontunkra helyezkedjenek, ha nem is meggyőződésből, akkor félelemből" - mondta.

A CSU egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek "fel kell ébresztenie" a CDU/CSU pártszövetséget.

Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely "nem vesz tudomást az emberek hangulatáról", ezért "irányváltás kell Berlinben" - mondta.

A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a mecklenburg-elő-pomerániai eredményt, és hangsúlyozta: "végre meg kell hozni a szükséges döntéseket", vagyis be kell vezetni a évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását, ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Maghreb-térség államaira és javítani kell a Németországban maradók integrációját.

Arra a kérdésre, hogy a CDU/CSU a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányba is Angela Merkellel az élen vág bele, a főtitkár pártja eddigi álláspontját megerősítve leszögezte, hogy előbb a tartalmi ügyeket kell tisztázni, és utána lehet szó személyi kérdésekről.

A mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási (Landtag-) választáson a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen a szavazatok 30,6 százalékával. A tartományban első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A CDU a harmadik helyen végzett, 19 százalékos eredménnyel. A Baloldal a szavazatok 13,2 százalékát szerezte meg.

A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos eredménnyel kiestek a Landtagból. Kiesett az NPD is, a neonáciként számon tartott párt a szavazatok 3 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány 61,6 százalékos volt, jelentősen emelkedett a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson regisztrált 51 százalékhoz képest.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!