Nagyvilág

2016.09.20. 17:00

Illegális bevándorlás - Német sajtó: Angela Merkel békejobbot nyújt bírálóinak, de nem készül irányváltásra

Berlin - Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a menekültek ügyében békejobbot nyújt bírálóinak, de nem készül irányváltásra, mert már módosította politikáját - értékelte a német sajtó kedden a pártelnök-kormányfő előző napi nyilatkozatát, amelyben kiemelte, hogy ha tehetné, visszaforgatná az idő kerekét, mert felkészületlenül érte az országot a menekültválság.

Berlin - Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a menekültek ügyében békejobbot nyújt bírálóinak, de nem készül irányváltásra, mert már módosította politikáját - értékelte a német sajtó kedden a pártelnök-kormányfő előző napi nyilatkozatát, amelyben kiemelte, hogy ha tehetné, visszaforgatná az idő kerekét, mert felkészületlenül érte az országot a menekültválság.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárja szerint a kancellár "önkritikát gyakorol, de ragaszkodik meggyőződéséhez a menekültpolitikában". Csupán jobban el akarja magyarázni politikáját, ami "más következményekhez vezethet, mint amit kíván".

Hozzátették: minél közelebb kerül a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, minél inkább megveti a lábát a jobboldal új szereplője, az Alternatíva Németorzságnak (AfD) nevű párt, annál nagyobb a nyugtalanság a CDU-ban. Így a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a pozíciójuk elvesztése miatt aggódó CDU-s bírálók által szorongatva Angela Merkel "a migrációs politikában végrehajtott korrekció után" nyíltan is elismerte, hogy történtek hibák.

Azonban nyilatkozata nem jelent eltávolodást a tavaly ősszel hozott döntésektől és meggyőződésétől, "(ön)kritikája" főleg arra vonatkozik, hogy túl sokáig bízott az uniós - dublini - menekültügyi rendszerben, és úgy tűnik, "még mindig nem értette meg igazán" a lakosságban jelentkező félelmet a káros hatásúnak érzett idegen kultúrák túlsúlyba kerülésének veszélyétől - írta a FAZ.

Az ARD országos köztelevízió elemzése szerint a kancellár pártja két héttel ezelőtti mecklenburg-elő-pomerániai választási kudarca óta készül az önkritikus nyilatkozatra, és már az utóbbi napokban érezhetően eltávolodott a +sikerülni fog, megoldjuk+ (wir schaffen das) retorikájától. Így "legalábbis szóban közelít bírálóihoz", de továbbra is elutasítja a menedékkérők befogadásának leállítására és a befogadási plafon bevezetésére irányuló követeléseket.

A konzervatív Die Welt elemzése szerint Angela Merkel "hidat ver CSU-s bírálói felé", hétfői nyilatkozata azért fontos, mert soha korábban nem közelített hozzájuk ennyire. Most a CSU-nak és a párt vezetőjének, Horst Seehofer bajor kormányfőnek kell lépnie - emelték ki.

Azonban a kancellár annak a nagy számú választónak is szólt, akik már nem elégednek meg azzal, hogy azt hallják tőle, a jövőben másmilyen lesz a menekültpolitika - "amihez a kormányfő politikailag már régen beállította a váltókat" -, hanem "egy +mea culpát+ követelnek a múlttal kapcsolatban".

A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint Angela Merkel "megnyitotta az utat a CDU-ban a béketeremtés, és a CSU-val a megegyezés felé". Bírálóinak nemcsak azzal tett eleget, hogy üres szólamnak minősítette a wir schaffen das-t, hanem azt is beismerte, hogy az állam tavaly ősszel elveszítette az irányítást a folyamatok felett, aminek soha többé nem szabad bekövetkeznie.

"Éppen ez a kontrollvesztés dühített fel CDU-szavazók tömegeit, köztük sok olyan embert, akiknek elvileg nincs bajuk a menekültek befogadásával" - emelte ki a Süddeutsche Zeitung.

A lap szerint a CDU hónapok óta a saját csapdájában vergődik: a kormány a CDU/CSU nyomására példa nélküli módon megszigorította menekültpolitikáját, ezért vállalhatatlan sokak számára, akik tavaly ősszel még csodálták a kancellár fellépését, a másik oldalon pedig az új, "rideg" politikával nem szerzett támogatókat, éppen ellenkezőleg, egykori támogatói azért is pártoltak át seregestül az AfD-hez, mert a kancellár "barátságos retorikája miatt nem vették észre, hogy a CDU már régen átvette a CSU szinte valamennyi nézetét" a menekültügyben.

Hasonló megállapításra jutott elemzésében a baloldali-liberális Der Tagesspiegel is, amely szerint Angela Merkel hétfői nyilatkozata hibák "részleges beismerése", és nem "tartalmi fordulat". A lap a CDU elnökségének egy meg nem nevezett tagját idézve kiemelte, hogy a tartalmat illetően már nem is nagyon lehet mit változtatni, hiszen az országba érkező menedékkérők száma "drámaian süllyed", az EU-Törökország megállapodás a politikai viharok ellenére fennmaradt, és bevezettek számtalan törvényi szigorítást.

Ebben a helyzetben "nem lehet reset gombot nyomni", de másként kell kommunikálni, "ki kell jönni az állandó védekezésből", Horst Seehofernek pedig a részletekben mutatkozó különbségek helyett a két pártot összekötő elemeket kellene kiemelnie - mondta a Der Tagesspiegel forrása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!