Nagyvilág

2016.09.13. 11:52

Roamingdíj - Ujhelyi tájékoztatást kért Junckertől

Strasbourg - Tájékoztatást kért Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban - olvasható a képviselő közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Strasbourg - Tájékoztatást kért Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban - olvasható a képviselő közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Az MSZP alelnöke azt szeretné megtudni, miért vonta vissza Brüsszel a roamingterhek csökkentésével kapcsolatos legutóbbi javaslatát, illetve, hogy miként kívánják biztosítani az eredeti tervezetben megfogalmazott célt, vagyis a roamingdíjak mielőbbi és minél teljesebb kivezetését az uniós tagállamokban.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy a "tavaly elindított bizottsági kezdeményezés a felhasználók érdekeit szem előtt tartva jövő év végére már végleg megszüntette volna a többletköltségeket". "Ehhez képest az Európai Tanács és az időközben felerősödött szolgáltatói lobbiérdekek végül felpuhították az eredeti javaslatot és a fokozatos kivezetés mellett döntöttek, megtűrve, hogy a szolgáltatói oldal élhessen a szabályozás kiskapui nyújtotta lehetőségekkel is. E tekintetben a bizottság javaslatának - amely mindössze 90 napra biztosította volna a roamingmentességet évente - visszavonása üdvözlendő fejlemény, ugyanakkor elbizonytalanító is a folyamat lassúságát és eredménytelenségét látva" - írta közleményében a képviselő.

A szocialista politikus hozzátette: a magyar kormány az ügyben "a szavak szintjén ugyan a magyar emberek oldalára állt, de tetteikben már egészen mást képviseltek. Lázár János miniszter maga ismerte el egy válaszként küldött levelében, hogy az Európai Tanácsban a kormány nem a mielőbbi díjcsökkentést és eltörlést támogatta, hanem a fokozatos, lassú kivezetést" - írta.

Az Európai Bizottság az éles kritikák miatt pénteken visszavonta a "méltányos használatra vonatkozó feltételekre" tett korábbi javaslatát. A tervezet hétfői bejelentését követő bírálatok szerint a brüsszeli testület nem tett eleget a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó ígéretének. Vélemények szerint a bizottsági javaslat abban a formájában inkább a mobilszolgáltatók további gazdasági érdekeit szolgálja azzal, hogy évi 90 napra írná elő a díjak kötelező eltörlését és a korábbi várakozásokkal szemben nem tűzi ki a külföldi mobilhasználat miatt kiróható többletdíj eltörlését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!