Nagyvilág

2016.11.10. 07:48

Amerikai elnökválasztás - Clinton együttműködést ajánlott Trumpnak, fontosnak tartja, hogy Amerika befogadó legyen

Washington - Hillary Clinton, az amerikai elnökválasztáson alulmaradt jelölt együttműködést ígért a győztes Donald Trumpnak, és fontosnak mondta, hogy az Egyesült Államok befogadó és nagylelkű ország legyen.

Washington - Hillary Clinton, az amerikai elnökválasztáson alulmaradt jelölt együttműködést ígért a győztes Donald Trumpnak, és fontosnak mondta, hogy az Egyesült Államok befogadó és nagylelkű ország legyen.

Clinton kedden éjjel, amikor kiderült, hogy elveszítette az elnökválasztást, még nem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak szerda délelőtt mondta el beszédét..

Hillary Clinton előtt volt alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai politikus mondott rövid beszédet, amelyben méltatta Clinton eddigi munkásságát, s hangsúlyozta, hogy mindaz, amit eddig tett, kivált a családok és a gyermekek érdekében, maradandó érték.

Pódiumra lépve Hillary Clinton percekig nem jutott szóhoz: könnyezve és sírva ugyan, de hosszú percekig tapsoltak hívei, a volt elnökjelölt nem győzte köszönni a támogatásukat. Majd rövid, de érzelmekkel telített beszédet mondott.

Hillary Clinton elmondta, hogy felajánlotta támogatását republikánus riválisának, Donald Trump megválasztott elnöknek, s reméli, hogy Trump sikeres elnöke lesz valamennyi amerikainak.

"Ez nem az az eredmény, amelyre számítottunk, sajnálom, és fájdalmas, de a mi kampányunk nem egyetlen emberről, nem is egyetlen választásról szólt, hanem arról, hogy erős, befogadó és nagylelkű országot építsünk" - fogalmazott Clinton. Hangsúlyozta, hogy nyílt szívvel meg kell adni Trumpnak a lehetőséget, hogy sikeresen irányítsa az országot.

Hillary Clinton kitért rá, hogy az amerikai demokrácia sajátja, hogy a hatalomátadás békés és zökkenőmentes, és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a törvényességet, az egyenlő jogokat és a vallásgyakorlás szabadságát tiszteletben kell tartani. "A mi állampolgári felelősségünk, hogy folytassuk a tisztességesebb Amerika felépítését" - fogalmazott.

S miután kifejezte háláját és köszönetét Barack Obama jelenlegi elnöknek és feleségének, még arra is volt gondja, hogy biztassa nőtársait. Megjegyezte: nagyon büszke rá, hogy az "élharcosuk lehetett".

A CNN és az MSNBC hírtelevíziók kommentátorai egyébként nem mulasztották el megjegyezni, hogy Hillary Clinton lila reverzes, sötétszürke kosztümben volt, a gyász színeit öltötte, mint ahogyan férje, Bill Cinton volt elnök is lila nyakkendőt viselt.

- MTI -


Moszkva - Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

 


USA - Kemény első napja lesz az Egyesült Államok új elnökének, ha az összes ígéretét betartja.

 

 


Washington - Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke szerint eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak.

 


Egy fotó többet elárul, mint gondolnánk. Nézzük, hogyan viszonyulnak az emberek amerikai Republikánus Párt jelöltjének győzelméhez.

 


Washington - Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez - írja az MTI.


Budapest - A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.


Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.


Budapest - Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.


Budapest - A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.


Elnököt választ kedden az Amerikai Egyesült Államok, hamarosan kiderül, hogy ki lesz a nagyhatalom új elnöke: a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Donald Trump.

 


Washington - A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!