Nagyvilág

2016.11.21. 10:52

Három éve kezdődött a kijevi Euromajdan

Ukjrana - Tizennyolcezer rendfenntartót vezényeltek Kijevbe az ukrán méltóság és szabadság napjára bejelentett közel 400 tömegrendezvény biztosítására.

Ukjrana - Tizennyolcezer rendfenntartót vezényeltek Kijevbe az ukrán méltóság és szabadság napjára bejelentett közel 400 tömegrendezvény biztosítására.

15 ezer rendőr és 3 ezer nemzeti gárdista vigyáz ma a rend fenntartására az ukrán fővárosban. A Janukovics elnök elűzésével végződött kijevi megmozdulások kezdetének harmadik évfordulójának napjára 380 rendezvényt jelentettek be, amelyekre legalább 66 ezer résztvevőt várnak. Nagy valószínűséggel olyan engedélyezetlen tüntetésekre is sor kerül majd, amelyek szervezői a közrend megzavarására készülnek. Az utóbbiak a hivatalos ukrán álláspont szerint Moszkva megbízását teljesítik.

A hatóságok arra kérik a rendezvények résztvevőit, hogy viseltessenek megértéssel a rendfenntartók intézkedéseivel szemben, és ne akadályozzák a munkájukat. Az utóbbiak már hétfő hajnalban megkezdték az ukrán főváros központi részének forgalom előli lezárását. Kordonokat és fémdetektorokkal ellátott biztonsági kapukat állítanak fel a főbb csomópontokban. A Kijevbe vezető utakon minden járművet ellenőriznek – írja a RIA Novosztyi.

A kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén 2013. november 21-én kezdődtek az utcai tiltakozások. Kezdetben azért vonultak az emberek az utcára, mert Viktor Janukovics elnök és kormánya az utolsó pillanatban visszakozott az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásától azzal, hogy Ukrajnának továbbra is Oroszország marad az elsődleges partnere. A tiltakozás-sorozat 2014. elején véres összecsapásokba, és a hatalom puccsszerű átvételébe torkollott.

A hatalomváltás után Petro Porosenko ukrán államfő 2014. november 13-án rendelte el, hogy november 21-éről a méltóság és a szabadság napjaként emlékezzenek meg minden évben Ukrajnában.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!