Nagyvilág

2016.11.09. 18:50

Külföldi sajtó Magyarországról - Alkotmánymódosítás

Brüsszel, Zürich, Bécs, Pozsony - Számos európai lap beszámolt az alkotmánymódosítási javaslat parlamenti elutasításáról szerdán.

Brüsszel, Zürich, Bécs, Pozsony - Számos európai lap beszámolt az alkotmánymódosítási javaslat parlamenti elutasításáról szerdán.

Orbán Viktor látszólag elszenvedett egy második vereséget is - olvasható a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap online kiadásában megjelent kommentárban.

A lap tudósítója, Meret Baumann szerint ironikus, hogy éppen a Jobbik akadályozta meg a menekültek befogadása elleni törvényalkotást. Baumann úgy vélte, hogy a kormány kudarca csak első pillantásra tűnik Orbán Viktor vereségének, hiszen szerinte nem kétséges, hogy a magyarok többsége - jellemzően a Jobbik szavazói is - bizalmatlan a menekültekkel szemben.

Orbán taktikai játékai címmel olvasható kommentár a Der Standard című osztrák liberális lapban. A budapesti tudósító, Gregor Mayer szerint az alkotmánymódosítás elutasításából Orbán Viktornak nem lesz belpolitika kára. Úgy vélte, a miniszterelnök nyertes pozíciót teremtett azzal, hogy nem engedett a Jobbiknak.

A Jobbik igen szavazata esetén a párt veszített volna, hiszen cserébe semmit nem kapott volna - olvasható a véleménycikkben. Mayer szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy a menekülttémát még mindig "politikai aprópénzre tudja váltani".

"A vereség győzelem, a taktika mindenekfelett. Ez az egyenesen orwelli szlogen Orbán Viktor jelenlegi politikájának lényege" - írta a baloldali pozsonyi Pravdában Marián Repa. Hozzáteszi: a magyar miniszterelnök rövid időn belül már másodszor mutatta meg, nem az a fontos, hogy győz vagy veszít, ennél fontosabb, hogy vereségét, hogyan "adja el" a választóknak.

Feltételezhető, hogy a magyar kormányfő a továbbiakban is kijátssza majd a "menekültkártyát", és ha a migránsok újraelosztását célzó kvóták ügye a Brüsszel és Ankara közötti megegyezés hiányában ismét terítékre kerül, újra előkerülhet az alkotmánymódosítás is, amelyre akkor már a sarokba szorított Jobbik is "az elvárásoknak megfelelően" szavaz majd - írta.

"Orbán veresége még jelképesen sem jelent sokat. Magyarországon a parlament már régen nem a politikai küzdelem színtere" - írta Peter Schutz, a liberális pozsonyi Sme vezető kommentátora. Hozzátette: a magyar parlament inkább valami olyasmi, mint a Fidesz "gyártóüzeme", a mostani eredmény pedig a publikum számára üzemzavarként értelmezhető. A liberális lap a Jobbik képviselőinek a szavazástól való tartózkodása kapcsán úgy vélekedik: Vona Gábor pártelnök most adta eddigi legkomolyabb jelét annak, hogy nem tréfál azzal, miszerint pártját a radikálisból a konzervatív közép felé akarja átbillenteni.

Németországban a konzervatív Frakfurter Allgemeine Zeitung kommentátora, Reinhard Veser azt írta: Orbán Viktor kormányfő magának köszönheti, hogy alig néhány héten belül másodszor is vereséget szenved, hiszen a "valójában szükségtelen alkotmánymódosítás" ügyében "gorombán bánt" a módosítás támogatására hajlandó "szélsőjobboldali" jobbikosokkal, ami "a hatalom jelentős arroganciáját" mutatja.

Az eset "nem tesz jót (Orbán Vitkor) tekintélyének" - húzta alá a FAZ kommentátora, de megjegyezte: korai lenne a miniszterelnök "hattyúdaláról" beszélni, mert ő olyan harcos, aki gyakran megmutatta már, megerősödve tud kiemelkedni vereségekből.

A Süddeutsche Zeitung A varázstalanított Orbán címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki kiemelte: "sokkhatást" keltett, hogy Orbán Viktor néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett, hiszen sokáig legyőzhetetlennek tartották az országban. Szerinte a kormányfő "elszámította magát", és így elveszítette varázsát.

Meglehet, hogy ez csak "pillanatfelvétel egy mélyen megosztott országról", de "valami megmozdult": a magát polgáriként bemutatni igyekvő szélsőjobb és a baloldali ellenzék terveket vázol fel arról, hogy miként működhetne együtt átmenetileg a kormánnyal szemben - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A Handelsblatt az online kiadásában Tekintélyvesztés Orbán Viktor számára címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán ugyan rövid időn belül a második kudarcot szenvedi el, de téved, aki hatalmának leáldozásáról beszél.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!