Nagyvilág

2017.04.23. 16:43

A pokol tüzén ég Putyin egy ukrán templomban

Ukrajna - A Lviv megyei templom papja szerint csupán véletlen egybeesés, hogy a nemrég elkészült freskón az orosz elnökre hasonlít a korrupció és a bűn megtestesítője.

Ukrajna - A Lviv megyei templom papja szerint csupán véletlen egybeesés, hogy a nemrég elkészült freskón az orosz elnökre hasonlít a korrupció és a bűn megtestesítője.

A cservonohradi görög katolikus székesegyház új freskóinak egyike az utolsó ítéletet, és a gyehenna tüzén senyvedő bűnösöket hivatott ábrázolni. A lángok által emésztett alakok közül az egyik még az avatatlan szem számára is határozottan Vlagyimir Putyinra hasonlít.

A büntetést kiosztó sátán körül tomboló tűz az orosz elnökön, valamint több más alakon kívül a szovjet címert és a horogkeresztet is javában emészti. A helyi hívek közül eddig még senki sem emelt kifogást az ábrázolás ellen.

A Szentséges Istenanya templom papja úgy vélekedik, hogy a freskó jobb szélén ülő alakban némelyek Putyint, mások meg a mindenkori bürokratát látják, aki kirabolta az országát, és aki még az utolsó napon sem lehet tanúja a Feltámadásnak.

– Azok égnek ott, akik könnyek, gyilkosságok, vérontás és halál okozói voltak. Aki ott van, az mind megérdemelte a sorság – idézi Mihail atyát a Zaxid.net.

A templom főbejáratát övező monumentális freskó többi eleme az ősi Rusz megkeresztelésének momentumait ábrázolja, az ukrán történelem olyan nagyjaival, mint Ivan Mazepa, Bohdan Hmelnickij kozák hetmanok, Tarasz Sevcsenko és Ivan Franko költők. De az helyet kapott köztük az a Roman Suhevics és Sztepan Bandera is, akiket például a lengyel nép az ukrán fasizmus atyjainak tart.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!