Nagyvilág

2017.05.13. 21:29

Rákóczi borpince nyílt Munkács várában

Munkács - Magyar borok bemutatójával, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuját a vendégek előtt a Rákóczi nevét viselő borpince.

Munkács - Magyar borok bemutatójával, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuját a vendégek előtt a Rákóczi nevét viselő borpince.

Magyarország öt borvidékéről érkezett 9 borház válogatott nedűinek bemutatójával avatták fel a Rákóczi-pincét Zrínyi Ilona munkácsi várában. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

A magyar politikus az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a munkácsi vár az egész régió történelmét szimbolizálja múltjával, történelmi légkörével, amely nemcsak a magyarokhoz, hanem a Kárpátalján élő többi néphez, nemzetiséghez is köthető. Ez a régió közös hazája magyaroknak, ukránoknak, ruszinoknak, románoknak, szlovákoknak, akik az elmúlt évszázadokban telepedtek meg itt – tette hozzá.

Andrij Baloga polgármester elmondta, hogy a munkácsi vár felújítása és szépítése hosszú évek óta töretlenül folyik. A tatarozás és fejlesztés költségeit a helyi költségvetésből, különböző adományokból, illetve a magyarországi partnerek hozzájárulásaiból finanszírozzák.

Munkács vára az ukrajnai és a külföldi – elsősorban Magyarországról érkező – turisták körében egyaránt népszerű. Az elmúlt évben közel 300 ezer látogató lépett be a kapuján.

A vár kiállítótermei gyakran adnak helyet különböző magyar vonatkozású kiállításoknak, tárlatoknak is. Az idei nyár legnagyobb attrakciója várhatóan Thököly Imre és Zrínyi Ilona 335-éve tartott esküvőjének felelevenítése lesz.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!