Nagyvilág

2017.06.20. 08:10

Újból egybekelt Thököly Imre és Zrínyi Ilona

Munkács - 335 évvel az emlékezetes esemény után megismétlődött I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem özvegye és a hős kurucvezér Munkács várában megtartott esküvője.

Munkács - 335 évvel az emlékezetes esemény után megismétlődött I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem özvegye és a hős kurucvezér Munkács várában megtartott esküvője.

A szervezők az elmúlt szombaton igyekeztek az összegyűlt népes közönségnek bemutatni, hogyan is zajlott le a több mint három évszázada tartott lakodalom. Bár a pontosság a királyok erénye, a késés viszont a nagyurak előjoga, így némi időcsúszásal futott be a jeles ifjú párral érkező hintó a Munkácsi vár hídjának előterébe.

A várakozás azonban nem telt hiábavalóan. A híres esküvőre érkezett sokadalom megtekinthette a várárokban felállított kovács- és fazekasműhelyben folyó munkát. Ha megéhezett, hagyományos receptek alapján készített változatos sültek, párolt húsok között válogathatott a vendég – tőt töltött káposzta is volt! –, amiket a szakácsok kivájt cipóban vagy kenyérlángoson szervíroztak. A nehéz étkeket finom borokkal lehetett leöblíteni.

Zrínyi Ilonát és Thököly Imrét korhű kosztümöket viselő úrihölgyek, nyoszolyólányok, kardos testőrök, kopjás vitézek, páncélos lovagok, és nem utolsósorban maga Bartos József beregszentmiklósi várúr várta a bejáratnál, aki ezúttal a császári udvar hivatalos képviselőjét alakította.

Az ifjú pár ünnepélyes léptekkel, a korabeli meghívottak és a turisták népes seregének kíséretében vonult a fellegvárba, ahol sor került a református ceremónia szerinti esketésre. Az esemény szépséghibája, hogy az egész ukrán nyelven zajlott, és szegény Thököly Imre nevét is Imre Tekeliként emlegették a produkció egész ideje alatt.

Az egyházi egybekelést követően a főszereplők levonultak a középső várba, az úgynevezett Rákóczi térre. Itt négy ágyúlövés fogadta őket, majd elébük járultak az egykori környező vármegyék és szabad városok urai és képviselői. A köszöntések után középkori táncokat tekinthetett meg a nagyközönség, a meglehetősen szemrevaló udvarhölgyek előadásában. Sőt a sokadalom egy reneszánszkori tánc lépéseit is megtanulhatta.

Látványosságként egy lovagi bemutató is zajlott a vár főterén, melynek főszereplője úgymond az álruhát viselő Mátyás (Matvij) király volt, akit egy helyi kiskirály tömlöcbe akart vettetni, ám egy ismeretlen páncélos lovag a védelmére kelt, heves kardcsapásokkal legyőzte ellenfelét, és kiszabadította Mátyást (Matvijt), az igazságost.

Az ünnepélyes bemutatót követően az ifjú pár alighanem megtért a jól megérdemelt nászágyba, és az egybegyűlt közönség tovább ismerkedhetett a standok által kínált finomságokkal, melyek korhűségét csak kis mértékében billentette meg a Rákóczi-pince által kínált hot-dog.

Míg a vár Rákóczi-terén a kamarazenekar élőben magyar zenéket játszott – ukrán dalkísérettel – a vállalkozóbb szellemű turisták a várárok másik felében próbára tehették a nyilazás és kopjavetés tudományában való jártasságukat.

Összességében a szombati esemény összeszedettnek és eredményesnek ítélhető. Ám a jövőbeni hasonló várjátékok rendezőinek talán jobban kell majd ügyelniük a korhűségre és a magyar történelmi múlt élethűbb felelevenítésére.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!